Gdzie znajduje się najwięcej cukru?
- gazowane kolorowe napoje
- batony
- ciasta
- chipsy
- dżemy i konfitury owocowe
- musli i płatki śniadaniowe
- pieczywo typu: drożdżówki, rogaliki lub kajzerki
Dlaczego cukier jest nie zdrowy?
Głównym powodem spożywania zbyt dużych ilościach cukru jest tycie. Największym sprzymierzeńcem nadwagi jest spożywanie produktów wymienionych powyżej. również biały cukier powoduje wzrost insuliny we krwi, która powoduje szybki wzrost energii, ale jednocześnie błyskawiczny jej spadek. Powoduje próchnicę zębów, która występuje najczęściej u dzieci spożywające duże ilości czekoladek, batoników czy chipsów, ale również cukrzyce u dorosłych.
Jak są jego zamienniki?
- ksylitol
- stewia
- owoce (również nie wolno z nimi przesadzać)
- miód naturalny
- syrop klonowy
- syrop z agawy
- cynamon
- nabiał
- pieczywo i makarony pełnoziarniste
Wydaje się nam, że stosunkowo mało zużywamy cukru w produktach, ale wcale tak nie jest! Myślimy, że jak nie będziemy słodzić kawy czy herbaty to pozbędziemy się go. Sama na tym się przekonałam! Zacznijmy uważnie czytać etykiety na produktach. Jeśli na pierwszych trzech miejscach znajdziemy słowa typu: cukier, syrop glukozo-fruktozowy, karmel, sacharoza czy aspartam. Automatycznie odłóżmy go z powrotem na półkę. Nasza kieszeń będzie pełna, ale również i wiedza.
Ja na szczęście nie potrzebuję zamienników cukry, potrafię bez niego żyć, ale kiedy już na prawdę potrzebuję osłody to sięgam po owoce :)
OdpowiedzUsuńZgadza się! Na cukier należy uważać. Sama już nigdy go nie używam i bacznie czuwam nad tym, co kupuję! ;)
OdpowiedzUsuńCukier jest praktycznie wszędzie-niestety, do tego syropy fruktozowo-glukozowe i inne 'ulepszacze', dlatego tak ważne jest czytanie etykiet. U mnie podstawa to: miód, owoce typu banany, daktyle, które idealnie sprawdzają się w przypadku ciast i syrop daktylow/z agawy.
OdpowiedzUsuńJa cukier używam tylko do ciast, na co dzień nie słodzę. Ale zdecydowanie owoce to najlepszy zastępnik :)
OdpowiedzUsuńZgadam sie♥
OdpowiedzUsuńhttp://weronikaijejprzygody.blogspot.com/
Dla mnie najgorsze są słodkie napoje. W jedzeniu to jeszcze zrozumie bo przynajmniej jesteśmy najedzeni ale gdy ktoś nałogowo pije litry coli wypiła zbędne kilogramy cukru - nie warto!! Miłego dnia :))
OdpowiedzUsuńCukier to taki mały oszust, czasem wydaje się, że go nie ma w produkcie, a jest go całkiem sporo.
OdpowiedzUsuńTo prawda przerażające jest wręcz jak wszechobecny jest, dlatego ja nie słodzę herbaty. Owoce i miód to jak najbardziej dobre zamienniki ;)
OdpowiedzUsuńTak cukier to samo zło, ostatnio również zainteresowałam się jego zamiennikami, najbardziej odpowiedni wydał mi się ksylitol czyli cukier brzozowy, który ma znacznie niższy indeks glikemiczny jest bakteriobójczy czyli nie powoduje próchnicy a wręcz jej zapobiega a podobno jest tak samo słodki jak cukier biały.
OdpowiedzUsuńJa jestem łasuchem, więc kocham wszysto co słodkie <3 Ale od dłuższego czasu, ograniczyłam spożycie cukru do minimum ( na codzień w zasadzie go nie jjem) i używam właśnie tych zamienników, które wymieniłaś. Najbardziej jestem zadowolona z ksylitolu, bo jego smak najwierniej oddaje smak cukru, a ma sporo dobroci np. działa przeciwpróchnicznie, a do tego ma niski IG i dwa razy mniej kalorri. Stewia, miód i owoce to też stałe składniki mojej diety. Musze powiedzieć, że odkąd zmieniłam nawyki żywieniowe naprawdę czuję się lepiej, to nie bujda ;)
OdpowiedzUsuńNie zgadzam się tylko z tym, że z owocami nie należy przesadzać :P Fruktoza daje moc :)
OdpowiedzUsuńCukier czai się wszędzie :P
OdpowiedzUsuńNajwiększy problem mam z musli - muszę w końcu opracować metodę na przygotowanie własnego :D
OdpowiedzUsuńMusli warto robić samemu, ja odkad oglądam programy Kasi Bosackiej wciąż czytam etykiety, mama się już na mnie wkurza, ale WARTO bo ilośc cukru w tych wszystkich potrawach jest ogromna !
OdpowiedzUsuńStaram sie ograniczyć ilość cukru :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, fit-healthylife.blogspot.com
Wiele osób uważa, że skoro potrzebują więcej węglowodanów i kalorii, powinny włączyć do swojej codziennej diety trochę cukrów.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię cukier o wiele bardziej mi smakuje niż słodzik.
OdpowiedzUsuńSyrop cukru inwertowanego to cenny składnik w przemyśle spożywczym, stosowany ze względu na swoje właściwości słodzące i wilgotnościowe. Syrop ten jest często wykorzystywany w produkcji pieczywa, lodów oraz różnorodnych słodyczy, gdzie jego zastosowanie zapewnia miękkość, lepkość oraz stabilność produktów.
OdpowiedzUsuń