sobota, 28 marca 2015

Dlaczego warto jeść jabłka?

Najlepsze, są nasze - Polskie. Uprawiane w tradycyjny sposób, bez żadnych środków konserwujących czy nawozów. Jest jednym z najpopularniejszym spożywanym owocem nie tylko przez polaków. Ceni w sobie wiele wartościowych witamin i minerałów.



Jakie właściwości posiada jabłko?

  • duża zawartość witaminy C
  • odkwaszają organizm
  • znajdujące się pektyny pomagają w lepszym trawieniu
  • posiadają duże ilości potasu i żelaza
  • ułatwia przyswajanie wapnia
  • wzmacnia serce, chroni przed zawałami i nowotworami 
  • obniżają poziom złego cholesterolu 
  • świetnie nadają się dla osób, które się odchudzają

Zaleca się zjadanie całego jabłka, ponieważ w pestkach znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Im kwaśniejszy owoc, tym więcej ma witaminy C. Angielskie przysłowie głosi: "Jedno jabłko dziennie, chroni nas przed wizytą u lekarza". Jest wiele odmian jabłek, więc każdy znajdzie coś dla siebie. 

Osobiście codziennie jem po jednym jabłku, więc nawet nie liczyłam ile kilogramów rocznie zjadam. Jest jednym z moich ulubionych i tanich owoców. Można je kupić dosłownie wszędzie: od osiedlowych sklepików po bazary, aż do supermarketów. 

Czy tak trudno zamienić słodycze na owoce? Przynajmniej zjadamy "pożyteczne" kalorie.

13 komentarzy:

  1. Jabłka warto jeść bo są dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię jabłka, najbardziej mi smakują te kwaśne i twarde

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kiedy mam aparat to niestety jem je coraz rzadziej :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Tyle wartości, zaraz skoczę po jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiaaaam jabłka! dzień bez jabłka to dzień stracony :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam jabłka. Codziennie staram się zjeść jedno. ;)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Obok ananasów i mango jabłko to mój ulubiony owoc!

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas schodzi koło 10 kg tygodniowo, więc chyba wyrabiamy normę:) .... to nasze ukochane owoce, te naj:)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo lubię jabłka, dodaję do koktajlu, robię sok, zapiekam, a do codziennego jedzenia najbardziej lubię LOBO :)

    OdpowiedzUsuń