Nazywana królową wszystkich kasz. W swoich maleńkich ziarenkach zawiera mnóstwo witamin i minerałów, ale to nie wszystko! Warto poznać właściwości zdrowotne kaszy jaglanej. :)
1. Zasadotwórcza - nie zakwasza organizmy, ale wręcz przeciwnie odkwasza m.in z nabiału, tłustych potraw i słodzonych napoi.
2. Nie zawiera glutenu - osoby uczulone na gluten, bądź cierpiące na celiakię swobodne mogą ją spożywać.
3. Lekkostrawna - jako węglowodan złożony jest lekkostrawna, więc nasz żołądek bardzo dobrze ją toleruje.
4. Doskonała na przeziębienie - świetnie się sprawdza, jeśli chorujemy na katar czy kaszel. Usuwa nadmiar śluzu, który gromadzi się podczas choroby. Polecam na śniadanie w postaci ciepłej jaglanki.
5. Oczyszczająca - jest doskonała pod względem oczyszczania organizmu ze złych toksyn, które gromadzą się w naszym organizmie.
6. Zawiera witaminy - bogata jest witaminy z grupy B, żelazo oraz miedź, które niezbędne są w funkcjonowaniu układu pokarmowego.
7. Bogata w krzemionkę - krzem przede wszystkim jest potrzebny w budowie włosów, skóry i paznokci, ale po nadto również w mineralizacji kości, gdzie zapobiega przed odwapnieniem.
Jestem ciekawa jakie Wy macie sposoby na przygotowanie kaszy jaglanej?
Uwielbiam kaszę jaglaną :) Jej smak i struktura pozwalają na wykorzystanie jej w wielu przepisach - duży plus! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWprost uwielbiam, szczególnie rano jako zamiennik owsianki :) Dzisiaj nawet opublikowałam wpis na moją ulubioną wersję. Zdrowo i smacznie, tak jak lubię.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kasze jaglaną w każdej postaci, najczęściej robię z nie wegańskie burgery, są naprawdę mega! :)
OdpowiedzUsuńNie umiem jej przygotowac :((
OdpowiedzUsuńJem ją prawie codziennie, przepisy z wykorzystaniem kaszy się nie kończą:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam, szczególnie z jabłkiem i rodzynkami <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kaszę jaglaną. Nie dosyć, że zdrowa to daje też nieograniczone możliwości kulinarne :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką kasze jest świetna:)
OdpowiedzUsuńjem ją bardzo często, a przynajmniej staram się :)
OdpowiedzUsuńcenię sobie kaszę jaglaną z greckim i owocami albo na wytrawnie z warzywami po włosku. ;)
OdpowiedzUsuńJa to jaglankę w każdej postaci <3
OdpowiedzUsuńJako podstawa wegańskich serników, jaglanka na wodzie lub na mleku, kotlety, do pieczywa <3
Niestety z kolei dla osób z chorą tarczycą nie jest wskazana, dlatego nie jem jej bardzo ciężko.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że jem ją rzadko, ale muszę to nadrobić.
OdpowiedzUsuń