piątek, 15 sierpnia 2014

Masło orzechowe /arachidowe/

Dawno temu postanowiłam zrobić po raz pierwszy samodzielnie masło orzechowe. Stwierdziłam, że te sklepowe ma za dużo symboli E. Nie umiem porównać mojego od sklepowego, gdyż nie kosztowałam. Na prawdę polecam zrobić taką pyszność, a na dodatek zdrową.



Składniki:

  • 400 g orzechów arachidowych (ziemnych)
  • sól

Sposób przygotowania:
Do blendera ręcznego lub malaksera wsypujemy orzechy. Mieszamy dotąd, aby uzyskać gęstą, płynną konsystencję. Od czasu do czasu łyżeczką zbieramy masę z brzegów pojemnika. Na koniec dodajemy sól według własnego uznania i ponownie mieszamy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Koniecznie trzeba uważać, aby nie przegrzać blendera. Gotowe masło wkładamy do lodówki - najlepsze następnego dnia.

Smacznego!

33 komentarze:

  1. Takie masło to samo zdrowie, wygląda cudownie i mam ochotę zrobić je w domu, ale mój blender chyba tego nie zdzierży :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dać dla blendera 5 minutowy odpoczynek :)

      Usuń
  2. też chcę zrobić te domowe (:

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja właśnie przegrzałam raz, ale było warto- super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowe jest najlepsze twoje wyglada idelanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma nic lepszego niż domowe masło orzechowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! ja robiłam z nerkowców i migdałów :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Niestety mój blender by tego nie przetrwał :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, ale trzeba mieć dobry blender :)

    OdpowiedzUsuń
  9. MMMMhhmmm pychota

    http://weronika-lifestyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe, jadłbym. Cały słoik ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. Zjadłabym!
    http://jagodzianka2002.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawy przepis, myślę że skorzystam bo wygląda cudownie! :)
    zapraszam do mnie -> neilastyle.blogspot.com
    może skomentujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Niedawno zrobiłam domowe masło orzechowe. Bylo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Może skorzystam ^^

    http://pamietnik-internautki.blogspot.nl/

    OdpowiedzUsuń
  15. Najlepsze masło orzechowe to właśnie to domowe, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. to prawda, takie masło jest przepyszne! Sama robiłam wiele razy, niestety siła miksujących się orzechów rozwaliła mój blender :D Zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł! *.*

    http://dziennik-zuuzu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Podobno smakuje pysznie, bym musiala zrobić bo jeszcze nie
    jadłam nigdy :)

    Zapraszam do mnie będzie mi bardzo miło jak skomentujesz lub zaobserwujesz jak ci się spodoba :)
    http://kwiatowy-urok.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. też cały czas robię swoje masełko :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  20. Kocham masło orzechowe *-*
    Ale ja raczej je kupuję, a jednak produkcja jego wydaje się bardzo prosta ;))

    zapraszam:
    sosnowskaphoto.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Domowe najlepsze, ale niestety przez przez wytwarzanie go spalił mi się blender ;p

    OdpowiedzUsuń
  22. Już długo ten przepis wisi u mnie na liście "do zrobienia", ale jeszcze się nie zdecydowałam... Chyba w końcu muszę :)
    Pozdrawiam! niby-nic.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeszcze nigdy go nie robiłam, ale chyba to znak, że i ja muszę spróbować!
    Zapraszam do siebie, może też dam radę Cię zainspirować :)

    http://www.3stepstohealth.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. przymierzam się już któryś dzień do zrobienia masła orzechowego!
    nie ma bata jutro muszę zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  25. i tak właśnie przy nastym słoiczku mój blender poszedł z dymem.. dosłownie ;)

    ale nie ma nic lepszego niż domowe masło orzechowe:)

    OdpowiedzUsuń
  26. a my za to nie jadłyśmy jeszcze domowego masła orzechowego.... czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Świetny przepis! Domowe jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń