Składniki:
- 400 g orzechów arachidowych (ziemnych)
- sól
Sposób przygotowania:
Do blendera ręcznego lub malaksera wsypujemy orzechy. Mieszamy dotąd, aby uzyskać gęstą, płynną konsystencję. Od czasu do czasu łyżeczką zbieramy masę z brzegów pojemnika. Na koniec dodajemy sól według własnego uznania i ponownie mieszamy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Koniecznie trzeba uważać, aby nie przegrzać blendera. Gotowe masło wkładamy do lodówki - najlepsze następnego dnia.
Smacznego!
Takie masło to samo zdrowie, wygląda cudownie i mam ochotę zrobić je w domu, ale mój blender chyba tego nie zdzierży :(
OdpowiedzUsuńWystarczy dać dla blendera 5 minutowy odpoczynek :)
Usuńteż chcę zrobić te domowe (:
OdpowiedzUsuńzachęcam :)
Usuńi ja właśnie przegrzałam raz, ale było warto- super! :)
OdpowiedzUsuńpychotka :))
Usuńdomowe jest najlepsze twoje wyglada idelanie :)
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego niż domowe masło orzechowe ;)
OdpowiedzUsuńmniam! ja robiłam z nerkowców i migdałów :) pycha!
OdpowiedzUsuńNiestety mój blender by tego nie przetrwał :(
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ale trzeba mieć dobry blender :)
OdpowiedzUsuńMMMMhhmmm pychota
OdpowiedzUsuńhttp://weronika-lifestyle.blogspot.com/
Wspaniałe, jadłbym. Cały słoik ^^
OdpowiedzUsuńZjadłabym!
OdpowiedzUsuńhttp://jagodzianka2002.blogspot.com/
Bardzo ciekawy przepis, myślę że skorzystam bo wygląda cudownie! :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie -> neilastyle.blogspot.com
może skomentujesz? :)
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNiedawno zrobiłam domowe masło orzechowe. Bylo pyszne:)
OdpowiedzUsuńwolę z nerkowców ;)
OdpowiedzUsuńMoże skorzystam ^^
OdpowiedzUsuńhttp://pamietnik-internautki.blogspot.nl/
Najlepsze masło orzechowe to właśnie to domowe, pychotka :)
OdpowiedzUsuńto prawda, takie masło jest przepyszne! Sama robiłam wiele razy, niestety siła miksujących się orzechów rozwaliła mój blender :D Zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńja robiłam już kilka razy ;)
UsuńŚwietny pomysł! *.*
OdpowiedzUsuńhttp://dziennik-zuuzu.blogspot.com/
Podobno smakuje pysznie, bym musiala zrobić bo jeszcze nie
OdpowiedzUsuńjadłam nigdy :)
Zapraszam do mnie będzie mi bardzo miło jak skomentujesz lub zaobserwujesz jak ci się spodoba :)
http://kwiatowy-urok.blogspot.com/
też cały czas robię swoje masełko :) pyszności!
OdpowiedzUsuńKocham masło orzechowe *-*
OdpowiedzUsuńAle ja raczej je kupuję, a jednak produkcja jego wydaje się bardzo prosta ;))
zapraszam:
sosnowskaphoto.blogspot.com
Domowe najlepsze, ale niestety przez przez wytwarzanie go spalił mi się blender ;p
OdpowiedzUsuńJuż długo ten przepis wisi u mnie na liście "do zrobienia", ale jeszcze się nie zdecydowałam... Chyba w końcu muszę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! niby-nic.blogspot.com
Jeszcze nigdy go nie robiłam, ale chyba to znak, że i ja muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, może też dam radę Cię zainspirować :)
http://www.3stepstohealth.blogspot.com/
przymierzam się już któryś dzień do zrobienia masła orzechowego!
OdpowiedzUsuńnie ma bata jutro muszę zrobić :D
i tak właśnie przy nastym słoiczku mój blender poszedł z dymem.. dosłownie ;)
OdpowiedzUsuńale nie ma nic lepszego niż domowe masło orzechowe:)
a my za to nie jadłyśmy jeszcze domowego masła orzechowego.... czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Domowe jest pyszne :)
OdpowiedzUsuń