wtorek, 8 lipca 2014

Pieczony pstrąg

Przepis zalega w moim przepiśniku od dłuższego czasu, więc pora, aby ukazał się na świetle dziennym. Bardzo lubię ryby, mogłabym je jeść codziennie przygotowywane na różne sposoby. W dzisiejszym wpisie prezentuje pieczonego pstrąga z piekarnika. Pycha!


Składniki:
  • 2 średnie pstrągi
  • 1 duża cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:
Jeśli pstrąg jest wypatroszony to go myjemy i oczyszczamy z łusek, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przekładamy go do miski. Solimy, pieprzymy, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cytrynę kroimy na plasterki, wkładamy 3 plastry do środka, na spód i wierzch. Pstrągi wkładamy do lodówki na całą noc, aby nabrały większego smaku i aromatu. Po opłyniętym czasie ryby przekładamy do foli aluminiowej, ale wcześniej nasmarujemy ją masłem, aby nic nie przywarło. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!  


21 komentarzy:

  1. świetnie wyglada ;)
    youonnlyliveonce.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię pstrąga, zaraz po łososiu ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chetnie zrobię tę rybę tym sposobem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama właśnie przeczytała ten wpis i zadecydowała że w najbliższym czasie upiecze takiego pstrąga .. :) Użyje Twojego przepisu.

    Serdecznie zapraszam do mnie, klikniesz w baner Sheinside ? Dziękuję ! <3 http://bajkidziewczynazmarzeniami.blogspot.co.uk/



    OdpowiedzUsuń
  5. Po tych kilku postach które przeczytałam,z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że Twój blog jest na prawdę oryginalny!
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://sterka.blogspot.com/ <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Również uwielbiam ryby, a ten pstrąg wygląda bardzo smakowicie. Trzeba kiedyś wypróbować ten przepis :)

    W wolnej chwili zapraszam do mnie ;)
    www.riabooking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda mi jest ryb, że muszą je zabijać :(( no ale nie powiem, są smaczne niektóre.
    ania-ania3.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. uwilbiam takie klasyczne potrawy :) bo tak naprawdę pstrągowi już nic więcej nie trzeba

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepszy sposób na przygotowanie ryby! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie! Na pewno spróbuję!
    __________________
    http://wearehappyteenagers.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za rybami, jednak mimo wszystko fajny pomysł :)
    Zapraszam do mnie, pojawił się post o masce na porost włosów :) // http://pretty-amazement.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm pycha :) Może wypróbuję :D

    kamila-kaamila.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  13. pstrag jest idealny na redukcje ;)))) niestety nie przepadam a z glowa to nie ma szans ;))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomysł całkiem niezły, ale gdybym miała to robić koniecznie odcięłabym główkę :CC
    http://gruszka-aguszka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki cudny szablon ♥

    zapraszam także do mnie(kliknij)

    Może wzajemna obserwacja? Jak się zgadzasz napisz w komentarzu u mnie ♥


    OdpowiedzUsuń
  16. Powakacjować się i szaleć trzeba, póki można! Bezpiecznych i spokojnych Ci tych wakacji życzę :) Będę tu zaglądać. Może będziemy się obserwować? :) eleeyn.blogspot.com pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Śmakowicie wygląda, tez lubię ryby

    zapraszam http://nicola-nik-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja również uwielbiam ryby, ale gdybym miała gotować zapewne rozsadziłabym kuchnie.
    Świetny przepis!
    Sandra, czarna-tecza.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Kinga Łucja wypróbuj też tego
    http://smakujejakumarty.blogspot.com/2012/07/pieczone-pstragi.html

    :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń