Bardzo szybka i smaczna szarlotka na raz. Idealna do popołudniowej herbatki. :)
Składniki:
Kruche ciasto:
Składniki:
Kruche ciasto:
- 1 żółtko
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
- 1 szklanka mąki ryżowej
Mus:
- 2 jabłka
- cynamon
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy mąkę, erytrol, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
W między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach jabłka. Wrzucamy je do garnka. Pod koniec prażenia dodajemy cynamon, mąką ziemniaczaną i sok z cytryny.
Po upływie czasu, wyjmujemy ciasto i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę (średnica 22 cm). Następnie przekuwamy je widelcem. Kolejno przekładamy mus jabłkowy. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Na pewno skorzystam! Uwielbiam takie jednoporcjowe przepisy. :)
OdpowiedzUsuńhttp://justdaaria.blogspot.com/
Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńNa pewno do wypróbowania! wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń