czwartek, 9 lutego 2017

Brownie z fasoli *BEZ CUKRU, BEZ MĄKI*

Jedno z moich legalnych ciast, które mogę jeść codziennie i o każdej porze! Idealne dla wszystkich, którzy unikają cukru i białej mąki. Klasyczne brownie z fasoli polecam dla wszystkich!



Składniki:

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
  • 2 jaja
  • 2 banany
  • 2 łyżki kakao lub karobu
  • aromat 

Sposób przygotowania:
Do misy blendera umieszczamy wszystkie składniki. Całość dokładnie blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Polecam mocne przepłukanie fasoli :) wtedy będzie lepsze i mniej zbite. Przepis mam u siebie na blogu!

    OdpowiedzUsuń
  2. wiele razy słyszałam o brownie z fasoli, ale nigdy się nie zabrałam za jego zrobienie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wymiary formy do pieczenia użyłaś oraz puszka fasoli ile miała g. ? Chcę to ciasto zrobić na walentynki dlatego się pytam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary formy to standardowa keksówka. Puszka fasoli miała 400g (z zalewą).

      Usuń
    2. dziękuję :)

      Usuń
  4. Muszę spróbować, bo zawsze robiłam to ciasto z mąką. :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyposażyłam się juz w puszkę fasoli, więc teraz muszę ją jakoś wykorzystać. Może wezmę pod uwagę i ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy można zrezygnować z bananów na rzecz...jajek?Albo wcale ich nie stosować? Lub czymś je zastąpić? Niestety banany są mi zakazane.

    OdpowiedzUsuń
  7. Banan można zastąpić 1 łyżką oleju i dodać 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Kingo, dziękuję za odpowiedź. Czyli krótko mówiąc ten baban jest dla zapewnienia wiglotności oraz po prostu słodyczy. Ekstra, dziekuję. Byłam ciekawa nie tylko ze względu na soje ograniczenia, ale także z punktu widzenia fyzko-chemicznego mikstury :) Przepis wypróbuję natychmiast, w ramach przygotowań do świąt. chcę mieć pewność że będzie udany. Obawiam się tylko o.... uzależnienie ;) A czy sądzisz , że do mikstury można by "wpleść fale" z masła orzechpwego lub kajmaku? Obawiam się, czy by sie dopiekło...

      Usuń
    2. Świetny pomysł z masłem orzechowym! Myślę, że masło po przekrojeniu ciasta będzie wypływać, chociaż gwarancji nie daje. ;)

      Usuń