wtorek, 16 sierpnia 2016

Szarlotka na kruchym cieście

Bardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie. :)



Składniki:
Kruche ciasto
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki pszennej graham T1850
  • 50g bardzo zimnego masła
  • 2 żóltka
  • 5 łyżek ksylitolu 
  • 5 łyzej zimnej wody
Mus z jabłkami
  • 6-7 jabłek
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • 1 łyżka mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, ksylitol, żółtka i masło. Wszystko szybko i dokładnie mieszamy, kolejno dodajmy wodę. Ponownie mieszamy, aby powstała zwarta, jednolita masa. Ciasto chowamy do zamrażarki na godzinę.

Między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę jabłka. Przekładamy do garnka, dusimy, aż jabłka lekko się "rozpłyną" i puszczą sok. Następnie dodajmy sok z cytryny, cynamon i mąkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 

Po upływie godziny ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Kruche ciasto jest bardzo delikatne, więc będzie się kruszyć. Formę z ciastem wylepiamy palcami. 

Na ciasto przekładamy gotowy mus z jabłkami. 

Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pychotka! Sezon na szarlotki uważam za rozpoczęty. Jedne z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jabłka zasypały moją działeczkę :) można działać z placuszkami :)

    Twoja szarlotka bardzo apetyczna!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń