Sezon na jagody się kończy, ale również można zastąpić je borówką amerykańską. Świetne zestawienie stanowią mąka jaglana i ryżowa. Mąka jaglana sprawia, że placuszki są bardzo puszyste, natomiast mąka ryżowa bardzo delikatne.
Składniki:
Składniki:
- 2 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 jajko
- 10 tabletek słodziku
- aromat waniliowy
- jagody
Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajmy oba rodzaje mąk. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajmy umyte i osuszone jagody. Mieszamy ponownie za pomocą łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, aż pojawią się z jednej strony bąbelki.
Smacznego!
Wyglądają niezwykle smakowicie, muszę spróbować zanim skończy się sezon na jagody :)
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki. Szkoda, że jagody się kończą, chociaż w górach dopiero pewnie zaczną :)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMega apetyczne! :D
OdpowiedzUsuńSezon jagodowy w pełni, więc takie placuszki to super pomysł. Świetnie smakują także z rożnymi jogurtami i serkami :) Różne inspiracje w moim profilu.
OdpowiedzUsuń