czwartek, 13 sierpnia 2015

Placuszki z cukinii i marchewki

Jest już kilka przepisów na blogu z placuszkami z cukinii, ale te są w nieco innej wersji. Mianowicie z dodatkiem startej marchewki. Bardzo delikatne i idealne w smaku!



Składniki:
  • 250g cukinii (po obraniu)
  • 1 marchewka 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej graham T1850
  • przyprawy: jarzynka, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, czosnek granulowany 

Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i oczyszczamy z ziaren. Marchew również obieramy i myjemy. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cukinię solimy i odstawiamy na kilka minut, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Po usmażeniu placuszki nakładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z łuszczu.

Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Moja mama czasem robi coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, robiłam w tamtym tygodniu takie bez marchewki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie wyglądają, ale bym jadła *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. nie robiłam nigdy z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam jeszcze, ale w tym roku obiecałam sobie że w końcu zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja właśnie gdybam co tu zrobić z cukinią:) Wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń