sobota, 7 marca 2015

Spaghetti z mięsem mielonym i cukinią

Spaghetti jadłam wieki temu, bo nawet nie pamiętam. Ogromną miałam na nie ochotę, więc dla chcącego nic trudnego. Specjalnym dodatkiem jest młoda i świeżutka cukinia, która jest tajemniczym gościem w daniu. :)



Składniki:
  • 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum
  • 60g mięsa mielonego z indyka
  • 50g młodej cukinii
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • mała cebulka
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • pierz cytrynowy
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tartce o grubych oczkach.  Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso, passatę pomidorową, startą cukinię i przyprawy. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po przyrządzeniu podajemy z makaronem i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!


15 komentarzy:

  1. Bardzo dobry obiad! Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. z cukinią? ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nabrałam ochoty na spaghetti :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Fajnie z tą cukinią! Też za mną jakieś dobre spaghetti chodzi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia w sosie jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota, uwielbiam spaghetti, zwłaszcza z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowite danie, ja nie przepadam za cukinią.

    OdpowiedzUsuń
  8. musze spróbować spaghetti z cukinią. ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie spaghetti to bym jadła <3 Cukinia i mięso mielone świetnie razem wypadają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne i bardzo apetycznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń