sobota, 14 marca 2015

Pieczony pstrąg łososiowy z cukinią i pomidorem

Jak zawsze stawiam na zdrowe i szybkie posiłki, które robi się w nie całe 30 minut. Tym razem pieczona ryba z świeżymi warzywami. Smacznie i prosto - to ja lubię!



Składniki:

  • 120g filetu z pstrąga łososiowego
  • pieprz cytrynowy
  • przyprawa do ryb
  • 1 średni pomidor
  • szczypiorek
  • garść  dowolnych kiełków
  • 1/2 średniej cukinii
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek   

Sposób przygotowania:
Ryby dzielimy na mniejsze kawałki, myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu, pstrąga przekładamy na natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Między czasie pomidora myjemy, osuszamy i  kroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Cukinię obieramy, myjemy i obieramy obieraczką, aby powstał "makaron". Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cukinię dodajmy zioła prowansalskie i sól. Smażmy do lekkiego zarumienienia. Pomidora mieszamy z kiełkami. Po upieczeniu rybę przekładamy na talerz i podajemy z warzywami.

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja obiadowa :) Zostało coś? To ja bardzo poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja często gotuję też rybę na parze, szybka i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na obiad, u mnie organizm ostatnio domaga się ryb i warzyw, w bardzo dużych ilościach

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) taki obiad to sama przyjemność :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ryby to zdrowie, a danie bardzo pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam rybki, Twoje danie pory wam w całości; )

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite danie i ładnie podane!:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Och ale wspaniałość, piękne kolory, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń