niedziela, 5 października 2014

sobota, 4 października 2014

Lunchbox #2: Gryczana z szpinakiem

Kolejna odsłona lunchbox'u. Tym razem bardzo smaczny i prosty. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszy gryczanej
  • garść szpinaku
  • 1 pomidor
  • polędwica drobiowa - 2 plastry

Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidora i szpinak myjemy. Pomidora kroimy w drobną kostkę, a w szpinaku odcinamy ogonki. Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Wszystko razem mieszamy.

Smacznego!


czwartek, 2 października 2014

Zupa krem z kukurydzy

Uwielbiam zupy krem, które zawierają wszystko w jednym. Na sklepowych półkach gdzie, nie gdzie można znaleźć jeszcze kolby kukurydzy. Ja oczywiście skusiłam się na jej kupno i wykonanie smacznej rozgrzewającej zupki. :)



Składniki:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 l bulionu drobiowego (marchew, pietruszka, seler, skrzydełko kurczaka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz, jarzynka, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
  • grzanki z chleba razowego

Sposób przygotowania:
Kolbę kukurydzy umyć i obrać. Smażyć na maśle, aż do jej zeszklenia. Do gotowego bulionu dodajemy kukurydzę, rozdrobniony czosnek, posiekaną cebulę, jogurt, a pod koniec gotowania - przyprawy (gotujemy jeszcze ok. 10 minut). Wszystko miksujemy (oprócz skrzydełka) na gładki krem. Podajemy z ciepłymi grzankami.

Smacznego!


wtorek, 30 września 2014

Drożdżowe placki z dyni /wersja II/ *BEZGLUTENOWE*

Sezon jesienny na dobre się rozpoczął, a ja wykorzystuje moje zapasy. Druga odsłona placków z dyni, bo tylko na nie mam ochotę. Zapraszam do wypróbowania I wersji.



Składniki:

  • 6g drożdży
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki wody
  • ok 100g obranej dyni
  • 2 łyżki twarogu śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Rozpuszczamy drożdże (szczypta cukru, 4 łyżki ciepłej wody - mieszamy, aż do rozpuszczenia). Odstawiamy na 15 minut. Między czasie obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach dynię. Po upłynięciu minut do drożdży dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy. Masę odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Smażymy na lekko natłuszczonej patelni. Przewracamy, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki. 

Smacznego!






Kończy się miesiąc, więc pora na podsumowanie akcji "Bezglutenowy wrzesień". Na blogu pojawiło się 11 przepisów. Kilka blogów wzięło w tym udział. Jestem zadowolona z wyników. ;)