niedziela, 14 czerwca 2015
sobota, 13 czerwca 2015
Truskawkowy sorbet
Sezon na truskawki w pełni. Jem je kilogramami! Dosłownie, ciągle podjadam je pomiędzy posiłkami, bo oczywiście owoce mają wartościowe kalorie, które świetnie wpływają na organizm. Upały znowu nadchodzą, więc dla ochłody polecam sorbet z truskawek. ;-)
Składniki:
Składniki:
- 2 garście truskawek
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu naturalnego
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy świeże, umyte i obrane truskawki. Delikatnie blendujemy je blenderem ręcznym. Jeśli osiągniemy mus dodajemy cukier lub miód, ponownie blendujemy. Przelewamy do foremek na lody. Wkładamy na zamrażalnika na 3-4 godziny lub na całą dobę.
Smacznego!
czwartek, 11 czerwca 2015
Owoce, które dają nam orzeźwienie
Pierwsze upały za nami, ale w krótce będą następne. Każdy z nas szuka szybkiego rozwiązania na ochłodzenie i orzeźwienie organizmu. Najprostszym sposobem, są świeże owoce, które świetnie się sprawdzają do koktajli czy naturalnych wód smakowych. Poniżej przedstawiam najpopularniejsze owoce, po które sięgamy najczęściej w letnie upalne dni.
N E K T A R Y N K I
ANANAS
T R U S K A W K I
J A G O D Y
wtorek, 9 czerwca 2015
Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką
Bardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- truskawki
Kruszonka:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką.
W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche.
Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)