Bardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :)
Składniki:
Ciasto:
Składniki:
Ciasto:
- 200g jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat śmietankowy
- truskawki
Kruszonka:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką.
W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche.
Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Już piekłam kiedyś jogurt, ale nie wpadłabym, żeby zrobić z niego takie jakby ciacho :D Super pomysł, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJOGURTU JESZCZE NIE PIEKŁAM, ALE WSZYSTKO ZDECYDOWANIE PRZEDE MNĄ :) PRZEPIS ZAPISANY ;)
OdpowiedzUsuńto jest fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńWiadomo jaka kaloryczność?
OdpowiedzUsuńOkoło 511 kcal z kruszonką i truskawkami. ;)
UsuńWygląda świetnie i baaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper ;) uwielbiam kruszonkę.
OdpowiedzUsuńPychotka :-) uwielbiam takie desery :-)
OdpowiedzUsuńa czy zamiast mąki kukurydzianej moge uzyc zwyklej pszennej?
OdpowiedzUsuńTak
Usuńświetny przepis!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńCzym moge zastapic aromat smietankowy? Moze byc waniliowy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJasne. ;)
UsuńWygląda super :).
OdpowiedzUsuńWow jaki świetny pomysł! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńprawie jak sernik! :D
OdpowiedzUsuńZnakomity post
OdpowiedzUsuńZapraszam : http://angelikao-blog.blogspot.co.uk/
A jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńŚrednie okrągłe naczynie żaroodporne
UsuńA lepsze na ciepło czy zimno? Przymierzam się do zrobienia dziś :)
OdpowiedzUsuńJa jadłam na zimno ;)
UsuńTo musi być pyszne! Muszę wypróbować ^^
OdpowiedzUsuńA proporcje na standardowa blaszke prostokatna mpglabym prosic?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że jeśli pomnożysz wszystko razy 3 to wyjdzie spokojnie prostokątna standardowa forma. :)
UsuńCiekawy pomysł i na pewno smaczny!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo lubię :>
OdpowiedzUsuńczy mogę zastąpić mąkę kukurydzianą mąką pszenną pełnoziarnistą i czy można użyć jogurtu greckiego , w kruszonce to ma byc olej kokosowy czy taki zwykły olej np. rzepakowy w postaci płynnej . Pozdrawiam stała czytelniczka i testerka przepisów :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie mąka kukurydziana byłaby najlepsza, gdyż ona dodaje wspaniałej barwy. Jogurt grecki również się nada. Olej może być rzepakowy jak i płynny kokosowy.
UsuńPozdrawiam