wtorek, 9 czerwca 2015

Pieczony jogurt z truskawkami i kruszonką

Bardzo lubię jeść jogurty, ale również warto urozmaicić swoje w menu. Ostatnio upiekłam jogurt z truskawkami i mega smaczną kruszonką! Naprawdę warto spróbować. :)



Składniki:
Ciasto:

  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • truskawki
Kruszonka:
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtko ucieramy z cukrem. Do żółtka z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i aromat śmietankowy. Miksujemy do połączenia składników. Do masy dodajmy białka i dokładnie mieszamy szpatułką.

W oddzielnym naczyniu wsypujemy cukier, mąkę i olej. Dokładnie mieszamy łyżką, aż ciasto będzie kruche.

Do natłuszczonego naczynia lub blaszki przelewamy masę jogurtową. Na wierzch układamy dokładnie oczyszczone, pokrojone truskawki. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



Milion Smaków Truskawek - druga edycja

30 komentarzy:

  1. Już piekłam kiedyś jogurt, ale nie wpadłabym, żeby zrobić z niego takie jakby ciacho :D Super pomysł, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JOGURTU JESZCZE NIE PIEKŁAM, ALE WSZYSTKO ZDECYDOWANIE PRZEDE MNĄ :) PRZEPIS ZAPISANY ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiadomo jaka kaloryczność?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie i baaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :-) uwielbiam takie desery :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy zamiast mąki kukurydzianej moge uzyc zwyklej pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czym moge zastapic aromat smietankowy? Moze byc waniliowy? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow jaki świetny pomysł! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł, na pewno wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Znakomity post

    Zapraszam : http://angelikao-blog.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  12. A jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  13. A lepsze na ciepło czy zimno? Przymierzam się do zrobienia dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To musi być pyszne! Muszę wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  15. A proporcje na standardowa blaszke prostokatna mpglabym prosic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że jeśli pomnożysz wszystko razy 3 to wyjdzie spokojnie prostokątna standardowa forma. :)

      Usuń
  16. Ciekawy pomysł i na pewno smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  17. czy mogę zastąpić mąkę kukurydzianą mąką pszenną pełnoziarnistą i czy można użyć jogurtu greckiego , w kruszonce to ma byc olej kokosowy czy taki zwykły olej np. rzepakowy w postaci płynnej . Pozdrawiam stała czytelniczka i testerka przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie mąka kukurydziana byłaby najlepsza, gdyż ona dodaje wspaniałej barwy. Jogurt grecki również się nada. Olej może być rzepakowy jak i płynny kokosowy.

      Pozdrawiam

      Usuń