photo © WeHeartIt
niedziela, 21 grudnia 2014
sobota, 20 grudnia 2014
Sojowe parówki w cieście francuskim
Od czasu do czasu nie zaszkodzi jak zjemy małe grzeszki, które pocieszą nasze podniebienie. W mojej lodówce wygrzebałam parówki sojowe i ciasto francuskie i od razu wiedziałam co z nimi zrobię. :)
Składniki:
2 porcje
Składniki:
2 porcje
- 4 parówki sojowe chili
- 4 kwadraty ciasta francuskiego
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- mleko
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W ciasta francuskiego wycinamy nożem kwadraty o mniejszej szerokości niż parówki. Następnie smarujemy je po 1 łyżeczce musztardy, kładziemy parówki i zawijamy w rulon. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch mlekiem, aby danie było rumiane. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego!
czwartek, 18 grudnia 2014
Wegańskie kukurydziane placuszki
Po raz pierwszy wykonałam w stu procentach wegański posiłek, czyli niczego nie użyłam pochodzenia zwierzęcego. Wszystko wyszło jak zaplanowałam! Przedstawiam 100% wegańskie kukurydziane placuszki. :)
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 100ml mleka roślinnego
- 2 łyżki puree z dyni
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
Sposób przygotowania:
Siemię lniane zalać wrzącą wodą i wymieszać. Do miski dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni.
Smacznego!
wtorek, 16 grudnia 2014
Bożonarodzeniowe pierniczki
Święta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne!
Składniki:
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąk, sodę, przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem, lekko schładzamy i dodajemy do suchych składników. Wbijamy jajko i oddzielone żółtko. Wszystko powoli mieszamy i dolewamy stopniowo mleko. Jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, rozwałkowujemy i podsypujemy mąką. Z foremek wykonujemy kształtne pierniczki. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy pierniczki. Pieczemy w 180-190 stopniach przez ok. 10-12 minut, aż spód pierników będzie lekko rumiany.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)