photo © WeHeartIt
niedziela, 7 grudnia 2014
sobota, 6 grudnia 2014
A`la flaczki z boczniaków
Kto by pomyślał, że tradycyjne flaczki wołowe można zamienić na wersję roślinną? Przepis wykorzystałam z bloga Jadłonomia. Chciałam na własny sposób przygotować i spróbować bardzo wytrawnego dania.
Składniki:
Składniki:
- 250g świeżych boczniaków
- 1/2 marchewki
- 1/2 pietruszki
- 1/4 selera
- mała cebula
- sól
- pieprz
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
Boczniaki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, aby przypominały tradycyjne flaczki. Warzywa ścieramy na tartce o grubych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wrzucamy starte warzywa, boczniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy, aby nieco zmiękły i zeszkliły. Do garnka z ciepłą wodą wrzucamy zawartość z patelni i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pozostałe składniki.
Smacznego!
czwartek, 4 grudnia 2014
Owsianka - jedzenie wszechczasów
Od dziecka zmuszano Was, aby zjeść owsiankę na śniadanie? Pospolite płatki owsiane z mlekiem, jednym słowem pisząc - papka pełna zdrowia. Czas i pora zmienić ten nie smak z dzieciństwa i powrócić do zjadania owsianki na pierwsze śniadanie.
Co zawiera owsianka?
Co zawiera owsianka?
- witaminy z grupy B, PP, A
- bogata w białko, tłuszcze i węglowodany
- błonnik
- magnez i żelazo
- kwasy tłuszczowe (NNKT)
- kwas foliowy
Co nam daje owsianka?
- bardzo syta - sprawia, że nie odczuwamy głodu przez 3-4 godziny
- błonnik działa jak miotełka, która oczyszcza jelito grube i wzmacnia układ odpornościowy
- obniża poziom złego cholesterolu (LDL)
- zapobiega powstawianiu zakrzepów
- obniża wysokie ciśnienie krwi
- poprawia kondycje skóry, w ten sposób staje się bardzo gładka i nie pojawiają się pryszcze i zaskórniaki
- włosy stają się mocne i bardzo lśniące
- pomaga w odchudzaniu
Owsianka zawiera same zalety! Jest to zdrowy posiłek, który zastępuje faszerowanie się tabletkami. Sama mogę z doświadczenia napisać, że:
- moja skóra na twarzy stała się bardzo gładka i błyszcząca
- stan włosów stanowczo się poprawił, mniej wypadają i szybciej rosną
- paznokcie przestały się łamać i rozdwajać
- brwi i rzęsy stały się jeszcze bardziej gęstsze i ciemniejsze
- nie jestem głodna na ponad 3 godziny
Jak sprawić, aby owsianka była bardzo smaczna?
Najprostszym i najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie jej na mleku - najlepiej 2%. Dodać swoje ulubione owoce np. jabłko, banan i wzbogacić ją w przyprawy: cynamon lub imbir, które sprawiają aromat. Jeśli chcemy, aby posiłek był jeszcze bardziej zdrowszy dodajmy do niej domowe masło orzechowe i naturalny miód.
Życzę powodzenia i smacznego!
wtorek, 2 grudnia 2014
Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią
Po raz pierwszy wykorzystałam mąkę gryczaną i wędzone tofu. Wszystko spisało się idealnie! Nie spodziewałam się takiego wynalazku, a jednak trzeba ryzykować i poznawać nowe smaki! :)
Składniki:
18-20 pierożków
Ciasto:
Składniki:
18-20 pierożków
Ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki ciepłe wody
- sól
Farsz:
- 1/2 kostki tofu wędzonego
- 3 łyżki puree z dyni
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło.
Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła. Po ok. 1 łyżeczce na jednego pierożka nakładamy farsz i bardzo dokładnie zlepiamy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Gotujemy ok. 2-3 minut (w zależności od wielkości) od wypłynięcia.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)