Składniki:
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka)
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 2 łyżki jogurtu
- 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną i startą na grubych oczkach dynię. Gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania zupę zabielamy: 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, trochę wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego (mieszamy w oddzielnej miseczce, a potem wlewamy do garnka z zupą). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Z garnka wyjmujemy skrzydełko, liść laurowy i ziele. Skrzydełko obieramy i dzielimy na drobne kawałki, a następnie wrzucamy ponownie do gotującej się zupy. Na koniec wszystko blendujemy na gęsty krem.
Smacznego!