czwartek, 18 września 2014

Zupa krem z dyni *BEZGLUTENOWA*

Mogę spokojnie ogłosić, że sezon choroby się rozpoczął! Po prostu jestem ledwo żywa. Katar, kaszel i ból gardła - masakra. W takie dni pragnie się rozgrzewających posiłków. Sezon dyniowy się rozpoczął, po raz pierwszy dyni użyłam jako puree. Bardzo mi zasmakowała, więc zaprzyjaźniłam się z nią na dłużej. Rozgrzewająca zupa krem z posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :)



Składniki:

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka)
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie
Sposób przygotowania:
Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną i startą na grubych oczkach dynię. Gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania zupę zabielamy: 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, trochę wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego (mieszamy w oddzielnej miseczce, a potem wlewamy do garnka z zupą). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Z garnka wyjmujemy skrzydełko, liść laurowy i ziele. Skrzydełko obieramy i dzielimy na drobne kawałki, a następnie wrzucamy ponownie do gotującej się zupy. Na koniec wszystko blendujemy na gęsty krem.

Smacznego!



Dynia na słodko i słono

wtorek, 16 września 2014

Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY*

Kilka postów temu pokazywałam Wam jak wykonać bezglutenowy zakwas, a w tym wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem wychodził świetny!



Składniki:

Zaczyn:

  • 1/2 szklanki zakwasu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka maki kukurydzianej

Chleb:
  • 3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mąki ryżowej (dowolnej bezglutenowej)
  • zaczyn
  • 15g świeżych drożdży 
  • 1 i 1/2 szklanki wody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki siemia lnianego (opcjonalnie)
  • 1/2 pestek słonecznika (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy 1 szklankę wody, 1 szklankę mąki i 1/2 szklanki zakwasu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Odkładamy na 8-12 godzin do wyrośnięcia. Następnego dnia do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i ryżową, rozpuszczone drożdże (15g drożdży, 4 łyżeczki ciepłej wody i szczypta cukru), zaczyn. Miksujemy na małych obrotach pomału dodając wodę. Jeśli zużyjemy całą wodę miksujemy na najszybszych obrotach. Pod koniec dodajemy siemię i pestki. Mieszamy 10-15 minut to zwartej konsystencji (przypomina gęstą śmietanę). Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 70-80 minut.

Smacznego!

sobota, 13 września 2014

Kotleciki jaglano-dyniowe *BEZGLUTENOWE*

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Widać przede wszystkim przez pogodę, chociaż u mnie bardzo słonecznie i ciepło, ale w innych częściach Polski niestety tak nie jest. Po pięciu dniach szkoły i nauki przychodzi weekend, gdzie mogę wyszaleć się na całego. Chodzi mi o kuchnie w której gotuję najsmaczniejsze kąski. Nadeszła pora na kotleciki. W wersji bardzo jesiennych kolorów.




Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie 

Sposób przygotowania:
Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance gotującej się wody. Po ugotowaniu odkładamy do wystudzenia. Do miseczki dodajemy kaszę, puree, skrobię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotleciki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

Kotleciki podane z sałatką:
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • 2 plastry wędliny drobiowej
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego 

Smacznego!





Dynia na słodko i słono