piątek, 15 sierpnia 2014

Masło orzechowe /arachidowe/

Dawno temu postanowiłam zrobić po raz pierwszy samodzielnie masło orzechowe. Stwierdziłam, że te sklepowe ma za dużo symboli E. Nie umiem porównać mojego od sklepowego, gdyż nie kosztowałam. Na prawdę polecam zrobić taką pyszność, a na dodatek zdrową.



Składniki:

  • 400 g orzechów arachidowych (ziemnych)
  • sól

Sposób przygotowania:
Do blendera ręcznego lub malaksera wsypujemy orzechy. Mieszamy dotąd, aby uzyskać gęstą, płynną konsystencję. Od czasu do czasu łyżeczką zbieramy masę z brzegów pojemnika. Na koniec dodajemy sól według własnego uznania i ponownie mieszamy. Zajmie to ok. 15-20 minut. Koniecznie trzeba uważać, aby nie przegrzać blendera. Gotowe masło wkładamy do lodówki - najlepsze następnego dnia.

Smacznego!

środa, 13 sierpnia 2014

Śniadaniowa kaszka kukurydziana

Przyznaję się z ręką na sercu - robiłam ją pierwszy raz w życiu na drugie śniadanie. Smak jej mnie zadziwił. Była pyszna! Nigdy nie jadłam takiego śniadaniowego deserku w takiej postaci. Szybko się robi, a efekty kuszące. :)



Składniki:

  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej 
  • 1,5 szklanki wody/mleka
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych 

Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody lub mleka. Wsypujemy 4 łyżki kaszki kukurydzianej. Gotujemy ok. 10-15 minut, kiedy kaszka wchłonie cały płyn (uważać, aby się nie przypaliła, można od czasu do czasu zamieszać!). Po ugotowaniu przekładamy do miseczki i podajemy z pozostałymi składnikami.

Smacznego!

wtorek, 12 sierpnia 2014

Owsiana szarlotka

Mam takie dni, kiedy chcę mi się zjeść na prawdę coś słodkiego. Z tego co wiecie bardzo lubię jabłka... Szperając po blogach natknęłam się na ciekawy przepis, a mianowicie owsianą szarlotkę. W sam raz dla osób dbających o linię. Inspiracja, którą trochę zmodyfikowałam.



Składniki:

  • 4 średnie jabłka
  • 1 białko
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu 
  • cynamon

Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody i dusimy ok. 15-20 minut, na koniec dodajemy dowolną ilość cynamonu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy białko na sztywno z szczyptą soli, a potem dodajemy posiekane orzechy. Włączamy piecyk. Na suchą patelnię wsypujemy płatki owsiane i dodajemy miód. Dokładnie mieszamy. Do naczynka żaroodpornego lub innej blaszki (wpierw nasmarujemy ją olejem lub masłem) nakładamy jabłka, pianę i płatki owsiane. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180 stopni i pieczemy przez 25-30 minut.

Smacznego!



Jedz polskie jabłka