czwartek, 19 października 2023

Orkiszowa tarta śliwkowo-bananowa

Bardzo szybciutka i przepyszna orkiszowa tarta z nadzieniem śliwkowo-bananowym! Polecam przygotować! 


Składniki:
Tarta
  • 1 jajo
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki szczypty proszku do pieczenia
Nadzienie
  • 150 g śliwek bez pestek
  • 100 g banana bez skórki
  • 20 g erytrytolu
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:
Tarta
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać olej kokosowy oraz jajo. Całość dokładnie zagnieść odstawić do lodówki na 15-20 minut. Po upływie czasu ciasto wyłożyć do formy.

Nadzienie
Do garnka wrzucić umyte i pokrojone na mniejsze porcje śliwki, dodać rozgniecionego banana oraz erytrytol. Wlać odrobinę wody. Prażyć przez ok. 5-10 minut. Gotowe nadzienie nałożyć na ciasto. Całość piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz