wtorek, 30 maja 2017

Pełnoziarnisty mugcake

Świetną alternatywą od omletów czy gofrów są ciasta z mikrofalówki, czyli mugcake. Wykonuję się je błyskawicznie, a smak jest bardzo dobry!



Składniki:

  • 2 jaja
  • 10 tabletek słodziku
  • 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cynamon
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Dodajemy aromat, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie miksujemy. Masę przelewamy do kubka. Wkładamy do mikrofalówki na 3 minuty.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Podoba mi się idea szybkiego ciasta z kilku składników, niestety nie dorobiłam się jeszcze mikrofalówki

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie byłam zwolenniczką ciast z mikrofalówki, ale zmieniam zdanie - przekonałaś mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczny pomysł. Pamiętam, kupiłam kiedyś takie ciasto do mikrofali w proszku. I na tym się skończyło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Już od dawna szukam przepisu na mugcake, jednak nigdy go nie robiłam. Muszę w końcu spróbować! :)

    http://justdaaria.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam mugcake'a, ale najwyższy czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam mugcake, bo nie mam mikrofalówki :) Chętnie bym spróbowała taki pyszny "kubeczek" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. był czas że robiłam co drugi dzień,muszę sobie zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy można słodzik zastąpić zwykłym cukrem? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaczynam żałować, że nie mam mikrofali.

    OdpowiedzUsuń
  10. kiedyś robiłam je namiętnie! a teraz? Zapomniałam całkiem o nich :(
    Może się pokuszę na dniach :)

    OdpowiedzUsuń