wtorek, 9 maja 2017

Fasolowe pod chmurką

Ciasto z fasoli - albo się kocha, albo się nienawidzi. Ja zdecydowanie wybieram pierwszą opcję! Przygotowałam w nieco innej, ulepszonej wersji. Z dodatkiem sera twarogowego smakuje jeszcze lepiej! Polecam!



Składniki:
Ciasto fasolowe

  • 2 jaja
  • 2 banany
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • 3/4 mąki ryżowej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 puszki odsączonej czerwonej fasoli
  • aromat migdałowy
Masa serowa:
  • 500g twarogu
  • 5 łyżek erytrolu 
  • 2,5 łyżki żelatyny + 6 łyżek ciepłej wody

Sposób przygotowania:
Ciasto fasolowe
Do misy blendera przekładamy wszystkie składniki. Blendujemy na gęstą, jednolitą masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
Twaróg miksujemy z erytrolem. Następnie dodajmy rozpuszczoną żelatynę, ponownie miksujemy. Masę przelewamy na ostudzone ciasto fasolowe.

Odkładamy na 2-3 godziny do lodówki lub w chłodne miejsce.

Smacznego!

31 komentarzy:

  1. O, takiego ciasta jeszcze nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta fasolowego jeszcze nie miałam okazji spróbować. Podoba mi się przepis bo składa się ze zdrowych składników.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie robiliśmy ciast z fasolą - trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam, ale nigdy nie przygotowywałam sama. Czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciasto, z chmurką wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapitalny przepis! Co prawda na fasolę jestem uczulona ale moja rodzina nie! Obserwuję i pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis! W końcu muszę przygotować takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle już słyszałam o ciastach z fasoli, że chyba też coś zrobię. Twoje cudnie się prezentuje...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie smakowite ;)O cieście na bazie fasoli słyszałam, ale sama jeszcze takiego nie robiłam :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda świetnie. Jestem ciekawa jego smaku, bo z fasoli jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze fasolowego ciasta nie robiłam. Super się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda cudownie i smacznie, ale talerzyk mega pięknie i ciekawie -:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto z fasoli jakoś mnie nie przekonuje.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś muszę zrobić i zobaczyć, czy pokocham :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajne, pomysłowe i smaczne ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fasola ma w sobie coś takiego jak kasza jaglana - można z niej zrobić wszystko :)
    Ciasto bardzo mnie urzekło :) Myślę, że się niedługo wydarzy takie u mnie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam już ciasto z fasoli i jest pyszne :) Twoje wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudne ciacho, zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  19. a ja się zachwyciłam talerzykiem :) pamiętam takie u babci :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chmurka zniknęłaby bardzo szybko w moich ustach :) Pyszne zdrowe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ta twarogowa chmurka wygląda baaardzoo apetycznie. Wieki nie piekłam ciasta z fasoli.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam ciasto z fasoli, a z taką chmurką na pewno smakuje nieziemsko :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo apetycznie. :) Na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja osobiście ciacha warzywne uwielbiam! Ta chmurka na nim prezentuje się bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń