czwartek, 5 stycznia 2017

Keks marchewkowy z bakaliami

Klimat świąt jeszcze jest odczuwalny, więc można upiec ciasto związane z tym nastrojem. Na tą porę roku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc śmiało można je wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami!



Składniki:

  • 2 jajka
  • 100g erytrolu
  • 5 łyżek oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody lub mleka
  • 1 średnia marchew
  • 6 daktyli
  • 6 suszonych moreli
  • 1/4 szklanki rodzynek 
  • garść orzechów włoskich lub laskowych
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę proszek do pieczenia, aromat i wodę. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obraną, umytą i startą na grubych oczkach marchew i posiekane, obtoczone w mące bakalie. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Surową masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale keksa marchewkowego jeszcze nie robiłem :) Wygląda pysznie ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Z taką ilością bakalii uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi smakować wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie wygląda :-) Zapisuję sobie dopiero za 3 tygodnie, bo ja desery tylko w weekendy robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że to idealny przepis. Świetnie zastąpiłaś mąkę pszenną, na tę zdrowszą pełnoziarnistą. Dodatkowo keks jest pełen bakalii. Orzechy dostarczają wiele minerałów, a także NNKT - sprzymierzeńców odchudzania:) SUper!

    OdpowiedzUsuń