Klimat świąt jeszcze jest odczuwalny, więc można upiec ciasto związane z tym nastrojem. Na tą porę roku idealnie pasuję wszelkiego rodzaju bakalie i orzechy, więc śmiało można je wykorzystać do ciasta. Zachęcam do upieczenia keksu marchwiowego z bakaliami!
Składniki:
Składniki:
- 2 jajka
- 100g erytrolu
- 5 łyżek oleju
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wody lub mleka
- 1 średnia marchew
- 6 daktyli
- 6 suszonych moreli
- 1/4 szklanki rodzynek
- garść orzechów włoskich lub laskowych
- aromat
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, mąkę proszek do pieczenia, aromat i wodę. Dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy obraną, umytą i startą na grubych oczkach marchew i posiekane, obtoczone w mące bakalie. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Surową masę przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale keksa marchewkowego jeszcze nie robiłem :) Wygląda pysznie ^^
OdpowiedzUsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńZ taką ilością bakalii uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :-) Zapisuję sobie dopiero za 3 tygodnie, bo ja desery tylko w weekendy robię :-)
OdpowiedzUsuńMyślę, że to idealny przepis. Świetnie zastąpiłaś mąkę pszenną, na tę zdrowszą pełnoziarnistą. Dodatkowo keks jest pełen bakalii. Orzechy dostarczają wiele minerałów, a także NNKT - sprzymierzeńców odchudzania:) SUper!
OdpowiedzUsuń