czwartek, 6 października 2016

Muffiny dyniowe

Sezon jesienny rozpoczął się na dobre. Opadające z drzew różnokolorowe liście, silny wiatr i deszcz. Pomiędzy nimi ukrywa się bogactwo i urodzaj - dynia. Można ją przygotować na słodko jak i słono. W tym wydaniu przygotowałam słodki deser, a mianowicie muffiny z dynią.



Składniki:
12 sztuk

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 banan
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka octu jabłkowego (można ominąć)


Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na mniejsze porcję, obieramy i myjemy. Wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do miękkości (ok. 15 minut). Następnie studzimy i blendujemy na gęste puree.

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, ocet jabłkowy, i pozostałe suche składniki. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec do masy dodajemy puree z dyni. Całość mieszamy łyżką. Masę przelewamy do papierowych papilotek. Muffiny pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie dyni, muffinki wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Dynia najbardziej kojarzy mi się właśnie z jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam muffinki :) kradne przepis, buzka

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynia kusi ze wszystkich stron, więc i ja chyba muszę coś podobnego upiec :) Muffinki wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffiny zawsze spoko, nie ważne w jakiej postaci. ;)Fajne urozmaicenie dla rygorystycznej diety.

    OdpowiedzUsuń