Kto by pomyślał, że można upiec ciasto z warzywa? W roli głównej słodki i dostojny batat, który jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem sycące ciasto z batatów. Polecam!
Składniki:
Składniki:
- 500g batatów
- 2 jajka
- 7 łyżek ksylitolu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
Sposób przygotowania:
Bataty obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Między czasie w blenderze ucieramy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, cynamon i oba rodzaje mąk. Wszystko ponownie blendujemy. Kolejno dodajemy ugotowane i ostudzone bataty. Całość blendujemy na gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Ja bardzo często piekę ciasta na bazie warzyw i zwykle smakują bardzo dobrze, batatów jeszcze nie używałam do wypieków ale muszę to zmienić bo twoje ciasto wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńSłyszałam o marchewkowym cieście ale jeszcze nigdy nie słyszałam żeby zrobić ciasto z batatów ;D Czas wypróbować czegoś nowego ;)
OdpowiedzUsuń