wtorek, 11 października 2016

Ciasto z batatów

Kto by pomyślał, że można upiec ciasto z warzywa? W roli głównej słodki i dostojny batat, który jest kuzynem ziemniaka. Ostatnio wyczarowałam bardzo słodkie i zarazem sycące ciasto z batatów. Polecam!



Składniki:

  • 500g batatów
  • 2 jajka
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej 

Sposób przygotowania:
Bataty obieramy, myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości (ok.15 minut). Między czasie w blenderze ucieramy jajka z ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, cynamon i oba rodzaje mąk. Wszystko ponownie blendujemy. Kolejno dodajemy ugotowane i ostudzone bataty. Całość blendujemy na gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja bardzo często piekę ciasta na bazie warzyw i zwykle smakują bardzo dobrze, batatów jeszcze nie używałam do wypieków ale muszę to zmienić bo twoje ciasto wygląda wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o marchewkowym cieście ale jeszcze nigdy nie słyszałam żeby zrobić ciasto z batatów ;D Czas wypróbować czegoś nowego ;)

    OdpowiedzUsuń