wtorek, 17 listopada 2015

Jogurtowa tarta z dżemem z czarnej porzeczki

Po raz pierwszy upiekłam tartę w wersji fit. Udała mi się! Tarta jest delikatna, ale za razem bardzo wilgotna, która syci na bardzo długo. :)



Składniki:
Ciasto:
Blacha o średnicy 20 cm

  • 100g mąki pszennej graham
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 1 jajko
  • 150ml jogurtu naturalnego
Masa:
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 1/4 słoika dżemu z czarnej porzeczki niskosłodzonego 
  • 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody
  • dodatki: wiórki kokosowe, rodzynki lub według własnego uznania 

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, miód, jogurt naturalny i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Gotowe ciasto na tarte wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki na tartę. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przygotowujemy żelatynę. Do miseczki wlewamy jogurt, dżem i rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia. Następnie masę przelewamy na tartę. Posypujemy wiórkami, rodzynkami lub ulubionymi dodatkami. Wkładamy do lodówki, aż do stężenia.

Smacznego!

19 komentarzy:

  1. nie wygląda zbyt apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda trochę zabawnie, ale w smak nie wątpię ani przez chwilę. Skład mówi jasno: to jest delicja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to chodzi, aby jedzenie sprawiało nam śmiech i radość! :)

      Usuń
  3. Fajna i przede wszystkim-zdrowa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie !
    Kolor masy jest jak z bajki :D
    Bardzo rzadko robię tarty, ale myślę, że ten (zdrowy) przepis to zmieni :D
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie i ma taki poprawiający humor kolor :) !

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie :) koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetna tarta :) Jaki cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zapraszam na blogowe mikołajki :) http://viollej.blogspot.com/2015/11/blogowe-mikoajki-2015.html?showComment=1447539959006#c972413060824405790

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszna, pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń