czwartek, 26 listopada 2015

Ciasto fasolowe z bananami

Kilka miesięcy temu pojawił się przepis na ciasto fasolowe, ale ten jest nieco inny! Wzbogacony o banany i kakao! Moi najbliżsi nie mogli uwierzyć, że to jest ciasto z fasoli, a tym bardziej, że kompletnie w smaku nie czuć warzywa. Zachęcam do upieczenia.



Składniki:

  • puszka odsączonej i przepłukanej czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka miodu naturalnego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • miarka dowolnej odżywki białkowej (można pominąć)
  • aromat waniliowy 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki (oprócz płatków owsianych) umieszczamy w misie od blendera i blendujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy płatki owsiane i ponownie mieszamy. Masę na ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki lub innej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

10 komentarzy:

  1. fasolowe ciasta są genialne, wilgotne, zbite i jakie sycące!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak pysznie i zdrowo
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kiedyś piekłam muffiny z fasolki adzuki i matchy (zielona japońska herbata). Ale były tak ciężkostrawne, że później w nocy przykręciliśmy wszystkie kaloryfery! ( żart!;-D).
    Rzeczywiście wyszły mi dosyć ciężkostrawne. Od tamtej pory szukam lepszych przepisów na fasolowe wypieki i dzisiaj właśnie Ty opublikowałaś fajny przepis! Z miłą chęcią go wypróbuję! Pozdro!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow jaki ciekawy pomysł na ciasto :) Fasola + banan - brzmi intrygująco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam ciasta z fasoli, ale za to z buraków tak... no i jak inni nie wyczuli buraka, tak ja - wiedząc co tam jest.... jakoś zrezygnowałam z dalszego spożycia tego ciasta... :P Obawiam się, że z fasolowym byłoby tak samo. Jedyne ciasto "warzywne" jakie akceptuje i mi bardzo smakuje to marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie robiłam jeszcze ciasta z fasoli, na razie eksperymentuję z różnymi zdrowymi mąkami, ale na pewno kiedyś wypróbuję i z fasoli :)

    OdpowiedzUsuń