W ogródku mam pełną moc sałaty, więc postanowiłam wykonać popularne pesto, które świetnie współpracuje z makaronem, a na dokładkę z tuńczykiem z sosie własnym. :)
Składniki:
Pesto:
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i wszystkie przyprawy, Wszystko dokładnie blendujemy. Na talerzyk nakładamy makaron, odsączonego tuńczyka z puszki i pesto z sałaty.
Smacznego!
Składniki:
Pesto:
- sałata
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2 pomidorki koktajlowe
- sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
- 50g makaronu spaghetti z pszenicy durum
- puszka tuńczyka z sosie własnym
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do blendera wrzucamy umytą i osuszoną sałatę, Umyte i pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, nasiona słonecznika i wszystkie przyprawy, Wszystko dokładnie blendujemy. Na talerzyk nakładamy makaron, odsączonego tuńczyka z puszki i pesto z sałaty.
Smacznego!
No jaki niespotykany przepis. Jeszcze się z takim nie zetknęłam i chyba nie jadłam sałaty w innej wersji niż ze śmietaną lub oliwą z oliwek. Rewelacja :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Jestem ciekawa jak smakuje to pesto :-)
OdpowiedzUsuńPyszne pesto :) Zjadłabym!
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za to wspaniałe pesto. Kiedy czasem mówię ludziom o tym, że sałatę można jeść przez cały rok w wielu odsłonach, dziwnie na mnie patrzą... A tutaj proszę - otwarty umysł, fajny przepis. Brawo!
OdpowiedzUsuńpycha, rzadko jem pesto, ale chyba to zmienię :)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makaron w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na pesto! muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń