Od dłuższego czasu nic nie jadłam z grilla, możliwe to było z niechęci, albo po prostu z lenistwa... W końcu chęci nadeszły i na talerzu pojawiło się to...
Składniki:
Składniki:
- 1 średni filet z piersi kurczaka
- sos Teriyaki
- maślanka
- jarzynka
- pierz cytrynowy
- bakłażan
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Filet z kurczaka dokładnie myjmy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy przyprawami; jarzynka, pieprz cytrynowy. Polewamy sosem Teriyaki, przekładamy do miseczki i zalewamy maślanką na całą dobę lub 2-3 godziny do lodówki. Bakłażana myjemy, osuszamy i kroimy w średniej grubości plastry. Posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Po upływie czasu bakłażan skrapiamy oliwą z oliwek. Filet z kurczaka i bakłażana grillujemy, aż do zarumienienia.
Smacznego!
W maślance mięska się fajnie marynują...pycha!
OdpowiedzUsuńPyszne danie, bardzo lubię takie lekkie propozycję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurczaka w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńZdrowo, smacznie i fit :)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym kurczaka z cukinią :)
OdpowiedzUsuńChyba wolę cukinię od bakłażana ale ciekawa propozycja;)
OdpowiedzUsuńmmm... znakomite :)
OdpowiedzUsuńDrób marynowany w jogurcie czy maślance jest pyszny! :)
OdpowiedzUsuńPycha:)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie, pierś z indyka w indyjskim klimacie jak tikka masala marynowana w jogurcie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń