Składniki:
2 porcje
- 2 kiełbaski sojowe wędzone
- 1/2 cukinii
- 1 marchew
- 1 pomidor
- 1 papryka czerwona
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Z papryki osuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Pomidora zalewamy wrzątkiem, a następnie obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cukinię i pieczarki kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Na patelnie wrzucamy marchew, paprykę, cebulę i czosnek i wlewamy ok. 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem, aż będę lekko miękkie. Kolejno dodajemy pozostałe warzywa, kiełbaski sojowe i dodajemy olej. Dusimy, aż wszystko będą miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Smażymy, aż wszystko nabierze smaku i aromatu.
Smacznego!
Świetnie wygląda :) aczkolwiek ja za wędlinami sojowymi nie przepadam, ale myślę, że bez problemu da się to nadrobić jakimś zamiennikiem albo pominąć.
OdpowiedzUsuńPycha :D Jedno z naszych ulubionych dań :) Szybkie i łatwe w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie. Gotuje podobny i bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńZrobię sobie coś podobnego, tyle że zamiast cukinii mam bakłażan. Kocham takie potrawki :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, nigdy nie jadlam takiego leczo, musze sprobowac, na pewno zdrowsze niz na zwyklej kielbasie
OdpowiedzUsuńwegetarianką nie jestem, ale chętnie spróbowałabym takie leczo, bo wygląda cudnie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńciekawie i nie tuzinkowe:)
OdpowiedzUsuńZrobiłaś moją ulubioną potrawę w wersji wege, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńmniam, to musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńJedna z najprostszych a zarazem moich ulubionych potraw :) !
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo a tu jeszcze zdrowsza wersja i tak samo sycąca jak z mięsem :) Miłego weekendu.
OdpowiedzUsuń