Kefir gości w moim jadłospisie coraz częściej. Polecam spożywać mleczne napoje fermentowane ze względu na kultury bakterii, które doskonale wpływają na mikroflorę jelitową. Po raz pierwszy miałam do czynienia z mąką z ciecierzycy (i nie ostatni). Doskonale zestawiła się z kefirem oraz owocami.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz kefir. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy owoce. Masę mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki kefiru
- 2 jaja
- 2 łyżki erytrytolu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat
- owoce: kilka odszypułkowanych i umytych truskawek, obrane i pokrojone w kostkę jabłko
Sposób przygotowania:
Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat oraz kefir. Całość dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy owoce. Masę mieszamy łyżką. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Uwielbiam ciecierzycę! Na pewno wypróbuję przepis! :)
OdpowiedzUsuńhttp://xjustdaria.blogspot.com/
Góra pyszności :)
OdpowiedzUsuńZ linku do "racuszków lnianych" odsyła mnie do tego przepisu... Mogłabyś podzielić się przepisem na te racuchy lniane, chętnie bym wypróbowała bo mam akurat mąkę lnianą :)
OdpowiedzUsuńProszę:
OdpowiedzUsuńhttps://truskawkowa-fiesta.blogspot.com/2018/04/racuszki-z-maki-lnianej.html