Uwielbiam kombinować w kuchni! Ciasta zawsze robię z głowy. Nie sugeruje się innym przepisem. O dziwo zawsze mi wychodzą! Tak było i tym razem. to był strzał w dziesiątkę! Mąka jaglana nadaje puszystość, a mąka migdałowa smaku i zapachu, natomiast suszone morele słodyczy.
Składniki:
Składniki:
- 2 jaja
- 1 łyżka ksylitolu
- 4 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki migdałowej
- szczypta proszku do pieczenia
- cynamon
- 4 suszone morele + mąka do obtoczenia
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, cynamon i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę i obtoczone mąką suszone morele. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Można zastąpić mąkę jaglaną dodatkową porcją mąki migdałowej? :)
OdpowiedzUsuńhttp://alternatywypiecipol.blogspot.com/
Raczej nie, gdyż mąka migdałowa chłonie wodę i może wyjść zakalec.
Usuń