czwartek, 18 maja 2017

Tarta migdałowa z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, więc można wykorzystać go do wspaniałych wypieków. Odkryłam, że rabarbar dobrze się komponuję z mąką migdałową. Idealne ciasto na wiosenne, ciepłe popołudnie.



Składniki:
Spód:

  • 2 jaja
  • 5 łyżek erytrolu 
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1,25 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej 
  • szczypta proszku do pieczenia
Mus:
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki erytrolu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
Spód
Do miski wsypujemy oba rodzaje mąk, dodajemy erytrol, proszek do pieczenia i rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie mieszamy. Surowe ciasto chowamy do zamrażalnika na 15 minut. Po upływie czasu ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Widelcem nakłuwamy cały spód. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.

Mus:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dodajmy erytrol. Dusimy, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Do gotującego się musu dodajmy mąkę ziemniaczaną. 

Po upieczeniu spodu przekładamy mus. Następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 5 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. wszystko co ma w sobie rabarbar uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i zdrowo, czyli tak jak lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczna :) też niedawno robiłam tartę z rabarbarem, ale została zjedzona zanim zrobiłam zdjęcia, więc chyba muszę ją powtórzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarty z rabarbarem jeszcze nie robiłam, chętnie skorzystam z przepisu, bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne zdrowe ciasto! Super spód- baza dla innych owoców.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna musi byc taka tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak nic pychotka! uwielbiam rabarbar;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chodzi za mną rabarbar od pewnego czasu...a ty mi tu takie pyszności serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń