wtorek, 24 listopada 2015

Mini torcik z pełnoziarnistych placuszków

W weekendy zawsze pozwalam sobie na kuchenne wariacje. W tym wydaniu Torcik z placuszków wykonany z mąki pełnoziarnistej. Polecam!



Składniki:

  • 3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 1 jajko
  • woda gazowana
  • szczypta proszku do pieczenia
  • dodatki: jogurt naturalny typu greckiego, cynamon, ulubione owocowe 

Sposób przygotowania:
Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtko, mąkę, proszek do pieczenia i  wodę gazowaną, aby konsystencja przypominała masę na naleśniki. Placuszki smażymy na patelni teflonowej bez odrobiny tłuszczu. Po usmażeniu na każdy placuszek nakładamy jogurt naturalny typu greckiego i robimy tak na przemian. Posypujemy cynamonem i podajemy z swoimi ulubionymi owocami.

Smacznego!

8 komentarzy:

  1. Super torcik placuszkowy, idealny np. na śniadanie urodzinowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. koocham placuszkowe torciki! :D omnomn.. <3 naaajlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio chciałam Osobistemu zrobić taki torcik, ale placuszki zniknęły po usmażeniu zanim zdążyłam zrobić taką kompozycję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie pyszności! idę robić :)

    OdpowiedzUsuń