sobota, 20 czerwca 2015

Warstwowa zapiekanka makaronowa

Taką miałam ochotę na tą zapiekankę, że w końcu musiałam ją zrobić. Gości ona na moim stole bardzo często, więc warto z Wami podzielić się przepisem. :)



Składniki:
Zapiekanka:

  • 50g makaronu z pszenicy durum lub pełnoziarnistego 
  • 25g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego 
  • 100g warzyw na patelnie (po włosku, po grecku)
  • 1/4 bakłażana
  • 1/2 małego batata
  • 2 plastry sera żółtego light 
  • przyprawa gyros
  • sól
  • suszona bazylia
  • oliwa z oliwek
Sos:

  • 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
  • ketchup
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso mielone na odrobinie oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawę gyros. Na oddzielnej patelni dusimy mrożone warzywa z przyprawą gyros. Bakłażana i batata dokładnie myjemy. Batata obieramy i kroimy w plastry, a bakłażana w średnią kostkę. W miseczce bakłażana solimy i skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy suszoną bazylią. W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy batata, skrapiamy go oliwą z oliwek i bazylią. Następnie dodajemy bakłażana. Kolejną warstwą jest makaron zmieszany z warzywami, mięsem i sosem. Na wierzch układamy plastry sera żółtego. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Mmm uwielbiam takie zapiekanki, Twoja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zapiekanki zawsze są dobrą opcją :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czemu ale zawsze wolałam zapiekanki ziemniaczane. Nie mniej jednak Twoja wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na taką zapiekankę.Lubię tego typu dania;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj tak! narobiłaś mi smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapiekanki makaronowe są genialne ! a Twoją chętnie zjadłabym na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda, muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. a co z jogurtem i czosnkiem i ketchupem?

    OdpowiedzUsuń