sobota, 14 lutego 2015

Kotlety z tofu i czerwonej soczewicy podane z surówką

W lodówce zalegało tofu, a w szafce soczewica. Lubię robić takie eksperymenty z takimi produktami. Był to strzał w dziesiątkę! W smaku przypominały mięsne, ale zdrowsze i wegetariańskie. ;)



Składniki:

Kotlety:
(6 sztuk)

  • kostka tofu marynowanego 
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • natka pietruszki 
  • pieprz
  • sól
  • jarzynka bez soli
  • olej
Surówka:
  • 1 twarde, kwaśne jabłko
  • 1 marchewka
  • 1/4 kapusty pekińskiej 
  • pieprz

Sposób przygotowania;
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, wystudzoną soczewicę i przyprawy. Formujemy kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.

Jabłko i marchewkę myjemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach razem z jabłkiem. Kapustę pekińską kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy pieprzem.

Smacznego!


19 komentarzy:

  1. chyba wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie próbowałam tofu... :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak smakują :) Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  3. odkąd nie jem mięsa też stawiam na różne wariacje w kuchni :) często wychodzi coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zawsze smakowity przepis :) Ja wciąż za tofu nie przepadam, ale może w tej wersji bym go zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne połączenie smaków :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne kotleciki. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na obiad ^^ Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A to bardzo ciekawy pomysł, pierwszy raz słyszę o takim połączeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kotlety w takim wydniau mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki, już wiem jak wykorzystam następnym razem tofu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat mam tofu w lodówce i zastanawiam się co z niego zrobić. Te kotlety wyglądają bardzo apetycznie, chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jestem ciekawa jak smakują, wyglądają pysznie.
    Surówka na pewno też smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo ciekawa propozycja. Wstyd się przyznać, ale tofu jeszcze nie jadłam, JESZCZE :) !

    OdpowiedzUsuń
  15. Połączenie soczewicy i tofu musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniała i pyszna propozycja na zdrowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń