czwartek, 16 czerwca 2016

Jednoporcjowe ciasto kokosowe z jagodami goji

Po raz pierwszy miałam okazję wypróbować mąkę kokosową i jagody goji. Na pierwszy rzut przygotowałam ciasto z tej mąki i z dodatkiem jagód goji. Wszystko wyszło genialnie! Mąką ma specyficzny kokosowy smak, więc pozostałe składniki świetnie się komponowały!




Składniki:

  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 tabletek słodziku
  • 1 banan
  • 5 łyżek wody gazowanej
  • aromat śmietankowy
  • jagody goji - do dekoracji

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pokrojonego banana, mąkę, proszek do pieczenia, wodę gazowaną i aromat śmietankowy. Wszystko dokładnie miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej foremki lub kokilki. Pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu podajemy z jagodami goji.

Smacznego!


wtorek, 14 czerwca 2016

Współpraca z Bioindygo.pl

Nadszedł moment przekazania na blogu kolejnej współpracy z sklepem zdrowej żywności - Bioindygo.pl. Sklep oferuje produkty z zdrową żywnością m.in.: pełnoziarniste kasze i mąki, bakalie, przyprawy i kosmetyki. Produkty są w bardzo przystępnych cenach, więc starczy na każdą kieszeń przeciętnego polaka.



O tyle było bardzo wygodnie i przyjemnie, że sama mogłam wybrać ekologiczne produkty. W mojej paczce znalazłam:

  • jagody goji
  • nasiona chia
  • mąkę jaglaną
  • mąkę kokosową
  • mąkę z tapioki 
  • ksylitol (cukier brzozowy)
  • morwę białą
  • orzechy nerkowca 


Jestem bardzo zadowolona z produktów, które otrzymałam. Na pierwszy rzut oka wyglądają, że są wytworzone z wysokiej jakości surowców, więc przygotowane dania na pewno będą smakować wyśmienicie!

Zapraszam wkrótce na nowe przepisy na blogu!