photo © Pinterest
niedziela, 27 lipca 2025
czwartek, 24 lipca 2025
Potrawka z sercami drobiowymi, cukinią, bakłażanem, cebulą białą, papryką czerwoną, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i ogórkiem szklarniowym
Wykwintna potrawa z sercami drobiowymi, cukinią, bakłażanem, cebulą białą, papryką czerwoną, pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem kiszonym i ogórkiem szklarniowym doprawiona pieprzem cytrynowym od Kuchnia Zdrowia!
Składniki:
- 100 g serc drobiowych
- 100 g cukinii
- 100 g bakłażana
- 50 g cebuli białej (obranej)
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g pomidora
- 50 g rzodkiewki
- 100 g ogórka kiszonego
- 100 g ogórka szklarniowego
- 10 ml oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Pomidora pokroić w kostkę. Rzodkiewkę pokroić w drobną kostkę. Ogórka kiszonego i szklarniowego pokroić w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucić serca drobiowe - smażyć na małym ogniu przez ok. 5 minut. Wrzucić cukinię, bakłażana, cebulę i pomidora - smażyć ok. 10-15 minut na małym ogniu. Kolejno wyłączyć źródło energii i dodać przyprawy - wymieszać. Następnie dodać rzodkiewkę i ogórki - ponownie wymieszać.
Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
wtorek, 22 lipca 2025
Botwinka z żołądkami drobiowymi i ziemniakami
Kto nie lubi botwinki, zwłaszcza w porze letniej?! Ręka do góry! Ta wersja jest nieco inna, a mianowicie z żołądkami drobiowymi i przyprawą do ziemniaków od Kuchnia Zdrowia!
Składniki:
- 100 g żołądków drobiowych
- 150 g ziemniaków (obranych)
- 100 g marchewki (obranej)
- 150 g botwinki z burakami
- świeży koperek
- 20 g śmietany 18 %
- 10 ml oleju rzepakowego do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, przyprawa do ziemniaków
- 500 ml bulionu
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucić oczyszczone i pokrojone żołądki drobiowe. Zalać je 500 ml wody i dodać vegetę. Gotować ok. 20 minut.
Między czasie obrać, umyć i pokroić w plastry ziemniaki. Wrzucić do szerokiego , dużego i rozgrzanego garnka z olejem. Ziemniaki smażyć prze ok. 5 minut. Następnie dodać obraną oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę - smażyć przez ok. 2 minuty. Wlać bulion z żołądkami drobiowymi oraz zagotować - gotować przez ok. 5 minut. Odciąć liście botwinki od buraczków, kolejno wszystko dokładnie umyć. Buraczki obrać oraz pokroić na cienkie plasterki lub półplasterki. Buraczki dodać do wywaru z ziemniakami, a następnie gotować przez ok. 4 minuty. Kolejno dodać drobno posiekane liście botwinki - gotować do miękkości warzyw. Dodać przyprawy, śmietanę oraz posiekany koperek.
Smacznego!
poniedziałek, 21 lipca 2025
Ciasto bananowe z rodzynkami, nasionami konopi, wiórkami kokosowymi i morelami
Kto, by nie odmówił takiego wypasionego ciasta? Zwłaszcza w tak letnie dni, a na dodatek z dodatkami od Natural Expert!
Składniki:
- 2 jaja
- 50 g erytrytolu
- 100 g banana bez skórki
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g nasion konopi
- 10 g wiórków kokosowych
- 10 g rodzynek sułtańskich
- 50 g moreli bez pestek
- aromat
Sposób przygotowania:
Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia, nasiona konopi, wiórki kokosowe oraz aromat - całość dokładnie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy. Na wierzch ułożyć pokrojone morele oraz posypać rodzynkami. Piec przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze (Atom)


















