czwartek, 3 maja 2018

Tofu z papryką czerwoną i ryżem brązowym

Ostatniego czasu bardzo zaprzyjaźniłam się z tofu. Mogę go jeść w każdej postaci. Świetnie doprawione posmakuje nawet największym jego przeciwnikom. Z warzywami stanowi świetny duet!



Składniki:

  • 180g (1 kostka) tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 50g ryżu brązowego (suchego) + 150 ml wody
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, przyprawa kebab-gyros

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy ryż. Między czasie oczyszczamy, myjemy i kroimy paprykę. Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry i panierujemy w mieszance przypraw. Na rozgrzaną patelnię z olejem smażymy tofu z obu stron. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

wtorek, 1 maja 2018

Soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym

Lato w środku wiosny? Dlaczego nie! Uwielbiam bardzo wysokie temperatury oraz jak wszystko budzi się do życia po śnie zimowym. Ponadto na ryneczkach oraz w marketach pojawiają się nowalijki oraz inne sezonowe warzywa. Doskonałą propozycją na wiosenne obiady jest soczewica z szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym.



Składniki:

  • 50g soczewicy czerwonej (suchej) + 150ml wody
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku
  • 50g makaronu pełnoziarnistego (suchego)
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, kebab-gyros

Sposób przygotowania:
Do wrzącej wody wsypujemy soczewicę, solimy pod koniec gotowania. W oddzielnym garnku do wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron - gotujemy ok, 6-8 minut. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy szpinak. Podsmażamy go, aż się skurczy. Następnie dodajemy soczewicę i ugotowany makaron. Całość przyprawiamy. Smażymy jeszcze kilka minut. Po przygotowaniu danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!