Kilka razy kupowałam gotowy hummus, ale w końcu postanowiłam przygotować go samej. Główną inspiracją był przepis z bloga Jadłonomii - Marty Dymek. Idealna konsystencja, naturalne składniki i wyśmienity smak.
Składniki:
Składniki:
- 1 puszka (240g) odsączonej i przepłukanej ciecierzycy
- 4 łyżki pasty tahini
- 1 duży ząbek czosnku
- sól himalajska
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 łyżki lodowatej wody
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy ciecierzycę. Dodajemy pastę tahini, drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny i sól himalajską. Całość rozdrabniamy (najlepiej blednerem ręcznym) na gładką konsystencję. Następnie stopniowo wlewamy wodę. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Podajmy z swoimi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!