czwartek, 28 grudnia 2017

Pasta tahini

W końcu odważyłam się przygotować znaną wśród wegetarian, wegan i nie tylko - pastę tahini. Osobiście uwielbiam produkty w których jest sezam, więc ta pasta jest dopasowana idealnie dla mnie. Polecam przygotować ją samemu, gdyż wiemy co jemy.



Składniki:

  • 1 szklanka (100g) sezamu
  • 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego

Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Kolejno ziarna przesypujemy do malaksera. Blendujemy, aż do momentu uzyskania rozdrobnienia sezamu. Następnie dodajmy olej. Blendujemy przez kolejne 2-3 minuty, aby pasta miała lejącą się konsystencję. Po przygotowaniu produkt przelewamy w naczynko, przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. O, nie wiedziałam, że tak łatwo można ją przygotować. A jak masz już swoją pastę to już tylko krok do zrobienia samodzielnie hummusu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I have been browsing onlikne greater thuan 3 hours nowadays, yet I never found any fascinating article
    like yours. It is lovely woorth sufficient for me. In my opinion, if aall website owners and bloggers made goid content material
    as you probably did, the neet can be much more helpcul than ever before.

    OdpowiedzUsuń