niedziela, 20 listopada 2016

czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto jaglane z śliwkami i makiem

Bardzo lubię tworzyć nowe wypieki w mojej kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego!




Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 4 łyżki mąki jaglanej
  • 10 tabletek słodziku
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka maku
  • 4 suszone śliwki 
  • aromat

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, mąkę, proszek do pieczenia i mak. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone i obtoczone w mące śliwki. Ponownie miksujemy. Surową masę przelewamy do natłuszczonego naczynia. Pieczemy przez 30-35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


wtorek, 15 listopada 2016

Ciasto fasolowo-kokosowe z orzechami

Fasola jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często przyrządzam z niej słodkie wypieki. Postanowiłam do fasoli dodać mąkę kokosową, która świetnie nadaje aromat i słodki smak oraz orzechy - gwarantują chrupkość wypieku. Polecam!



Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • mała garść orzechów
  • aromat 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy, aż do całkowitego połączenia się składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego!