wtorek, 15 listopada 2016

Ciasto fasolowo-kokosowe z orzechami

Fasola jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo często przyrządzam z niej słodkie wypieki. Postanowiłam do fasoli dodać mąkę kokosową, która świetnie nadaje aromat i słodki smak oraz orzechy - gwarantują chrupkość wypieku. Polecam!



Składniki:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 jajko
  • 1 banan
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • mała garść orzechów
  • aromat 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy, aż do całkowitego połączenia się składników. Surową masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach.

Smacznego! 

niedziela, 13 listopada 2016

czwartek, 10 listopada 2016

Zupa z pieczonej dyni piżmowej i ryżu

Nastał czas kiedy za oknem jest zimno, a człowiek potrzebuję rozgrzania. Zachęcam do wypróbowania zupy z pieczonej dyni piżmowej i ryżu. Bardzo rozgrzewająca i sycąca. Gwarantuję, że każdy sięgnie po dokładkę!



Składniki:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 skrzydłka kurczaka
  • włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler 
  • 2 łyżki ryżu białego (suchego)
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka bez soli, mielona słodka papryka, czosnek granulowany
  • 1-5 - 2l wody

Sposób przygotowania:
Dynię przekrajemy na pół, wyjmujemy pestki, myjemy i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Między czasie skrzydełka kurczaka zalewamy zimną wodą i czekamy, aż się zagotuję. Obieramy, myjemy i kroimy w słupki włoszczyznę. Warzywa wraz z ryżem wrzucamy do wrzącej wodzie. Po upieczeniu, dynię studzimy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze porcje i wrzucamy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. gotujemy jeszcze ok. 5 minut, aby zupa nabrała większego smaku i aromatu.

Smacznego!