wtorek, 25 października 2016

Zapiekana pierś kurczaka z kaszą gryczaną i warzywami

Jedno z moich ulubionych i bardzo częstych posiłków, które przygotowuję. Typowe danie sportowego świra i kulturysty, ale również zwykłego człowieka, który dba o zdrowie. :)



Składniki:

  • 100g piersi kurczaka
  • 50g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 225g warzyw po włosku na patelnię
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 
  • przyprawy: kebab-gyros, czosnek granulowany, sól himalajska, suszone pomidory 

Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w rozgrzanych piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach.

Smacznego!


Zapraszam po więcej porad i przepisów na


niedziela, 23 października 2016

czwartek, 20 października 2016

Jak wzmocnić odporność na zimę?

Pogoda o tej porze roku jest bardzo kapryśna. Łatwo zdobyć infekcję, a nikt tego nie lubi. Katar, kaszel, ból głowy i gorączka jest największą zmorą dla każdego człowieka. Zamiast spędzać wolnego czasu z przyjaciółmi i znajomymi to spędzamy go w łóżku z kubkiem ciepłej herbaty i torebką lekarstw przy boku.


Jak wzmocnić odporność, aby być cały czas zdrowym?


Śniadanie
Jeśli zjemy śniadanie minimum godzinę po przebudzeniu to sprawiamy, że organizm szybko się rozbudza i jednocześnie rozgrzewa, więc szybko staniemy na nogi.

Naturalne witaminy
Od dziecka wmawiano, że najwięcej witamin mają owoce i warzywa. Otóż to, bo zjadając średnie jabłko lub czerwoną paprykę dostarczamy dla naszego organizmu mnóstwo witamin.

Zdrowe tłuszcze w tabletkach
W sezonie jesienno-zimowym zaleca się korzystanie z witaminy D lub Omega 3 w tabletkach, gdyż w tym sezonie słońce nie syntezuje tak witaminy D jak latem, więc polecam brać witaminy w tabletach!

Dieta bogata w witaminy i tłuszcze
Połączenie marchwi z olejem świetnie się komponuję, gdyż w marchewce jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto zaleca się jeść ryby bogate w tłuszcze t,j: śledź, makrela i łosoś.

Kasze i ryże na odporność

Ponadto do produktów bogatych w białko i tłuszcze należy jeść węglowodany t.j: kasza gryczana, ryż brązowy czy komosa ryżowa. Wymienione produkty świetnie rozgrzewają, a zarazem zawierają dużo błonnika.

Kiszonki
Latem przygotowujemy przetwory na zimę, są to m.in kiszonki t.j: kiszona kapusta czy ogórki. Zawierają mnóstwo witaminy C, która przede wszystkim odpowiada za odporność.

Naturalne antybiotyki
Czosnek, cebula czy miód są świetnymi naturalnymi antybiotykami, które znakomicie radzą z infekcją organizmu. Ponadto szybko stawiają na nogi!

Wietrzenie pomieszczeń
Najlepiej przed snem i po przebudzeniu należy wietrzyć pomieszczenie. Nadaje to świeżego i rześkiego powietrza, która przyzwyczają i uodparnia organizm od zimna.

Aktywność fizyczna i spacery
Każdy zdrowy człowiek powinien przynajmniej poświęcić 30 minut dziennie dla aktywności fizycznej. Powoduje to, że w organizmie polepsza się krążenie krwi, które umożliwia transport substancji odżywczych, ale również usuwa zbędne produkty szkodzące dla zdrowia.

Sen na zdrowie
Każdy człowiek powinien spać minimum 8 godzin, gdyż podczas snu organizm regeneruje się i odpoczywa po ciężkim dniu.

Zachęcam do odwiedzenia portalu Kobiece Porady, gdzie można znaleźć jeszcze więcej ciekawostek, porad i motywacji!