niedziela, 7 czerwca 2015
sobota, 6 czerwca 2015
Bigosik z młodej kapusty
Bardzo lubię potrawy, które przygotowuje moja mama, ale zawsze muszę coś w nich zmienić. Stawiam na lekkość i zdrowość, Tym razem bigosik z młodej kapusty bez żadnych zasmażek i tłustych mięs. Lekko, zdrowo i apetycznie!
Składniki:
Składniki:
- 1/4 młodej kapusty
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- susz warzywny
- warzywko
- świeży koperek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 1/2 łyżeczki octu
- 500ml wody
Sposób przygotowania:
Kapustę myjemy, szatkujemy i ponownie myjemy. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka i pozostałe składniki. Gotujemy ok. 30 minut, aż bigosik stanie się gęsty i lekko wygotuje się woda. Na koniec obieramy skrzydełka z kości i ponownie wrzucamy do garnka.
Smacznego!
czwartek, 4 czerwca 2015
Owsianka z bananem i truskawkami
Owsiankę jem codziennie, ale niestety byłoby to zbyt monotonne, gdym cały czas jadła ją na "sucho". Zawsze w moim śniadaniu nie brakuje owoców. Sezon na truskawki powoli się rozpoczyna, więc czas dodać ją do swojego ulubionego posiłku. :)
Składniki:
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżka siemię lnianego
- 1 łyżeczka nasion dyni (opcjonalnie)
- kilka sztuk migdałów (opcjonalnie)
- 1/2 banana
- 3/4 szklanki truskawek
- 1 szklanka mleka 2%
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane na noc zalewamy wrzącą wodę. Następnego dnia do garnka wlewamy mleko, płatki owsiane, wszystkie nasiona i pokrojonego lub rozgniecionego banana. Gotujemy, aż owsianka będzie bardzo gęsta i mleko będzie się gotowało. Po przygotowaniu dodajemy pokrojone truskawki i przykrywamy przykrywą, aby owsianka napęczniała. Po upływie czasu przelewamy ją do miseczki.
Smacznego!
wtorek, 2 czerwca 2015
Grillowana cukinia z twarożkiem, papryką i ziołami
Uwielbiam delikatne i sycące dania lub przekąski, a na dodatek w ciepłe wiosenne dni. Przedstawiam Wam cukinię z twarożkiem w roli głównej. Świetnie się komponują, a smakuje jeszcze lepiej. ;)
Składniki:
7 sztuk
Składniki:
7 sztuk
- 14 krążków cukinii
- 125g twarogu chudego
- 3 plastry papryki czerwonej
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- zioła prowansalskie
- pieprz
- sól
- świeży koperek
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w krążki. Posypujemy solą i ziołami prowansalskimi. Grillujemy z obu stron. Między czasie do miseczki przekładamy rozdrobniony twaróg, pokrojoną w kostkę paprykę, orzechy włoskie i pozostałe przyprawy. Jeśli cukinia będzie gotowa to przekładamy ją na talerz i nakładamy twarożek z papryką i ziołami, a następnie nakładamy krążek cukinii. Ewentualnie możemy podawać z ulubionymi sosami lub sałatkami.
Smacznego!
Subskrybuj:
Posty (Atom)