niedziela, 14 grudnia 2014

czwartek, 11 grudnia 2014

Tofucznica z pieczarkami i pomidorem

Dania typowo dla wegetarian, ale również którzy nie przepadają za tradycyjną jajecznicą. Czym zastąpić klasyczne jajka? Oczywiście, że tofu! Dobrze doprawione przyciągnie osoby, którzy nie przepadają za smakiem klasycznego produktu z soi. 



Składniki:
2 porcje
  • 1 kostka tofu marynowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • 3 duże pieczarki
  • 1 duży pomidor
  • olej

Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, dodajemy sól i pierz. Tofu rozgniatani widelcem i mieszamy z przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie z olejem dodajemy pieczarki. Dusimy, aż wyparuję woda. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy pomidora.

Smacznego!


wtorek, 9 grudnia 2014

Serowe placuszki z dynią

W lodówce zalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :)



Składniki:

  • 250g chudego twarogu
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki puree z dyni  

Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby obciekł tłuszcz.

Smacznego!