czwartek, 11 grudnia 2014

Tofucznica z pieczarkami i pomidorem

Dania typowo dla wegetarian, ale również którzy nie przepadają za tradycyjną jajecznicą. Czym zastąpić klasyczne jajka? Oczywiście, że tofu! Dobrze doprawione przyciągnie osoby, którzy nie przepadają za smakiem klasycznego produktu z soi. 



Składniki:
2 porcje
  • 1 kostka tofu marynowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz
  • 3 duże pieczarki
  • 1 duży pomidor
  • olej

Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w paski, dodajemy sól i pierz. Tofu rozgniatani widelcem i mieszamy z przyprawami. Pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie z olejem dodajemy pieczarki. Dusimy, aż wyparuję woda. Po tym czasie dodajemy tofu i smażymy kilka minut. Pod koniec dodajemy pomidora.

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Nigdy takiej tofucznicy nie jadłyśmy, ale chyba jednak zostaniemy przy klasycznej jajecznicy :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Na śniadane <33333
    http://weronikaijejprzygody.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny post

    - http://laninatosia.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, nigdy nie jadłam tofu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tofucznicę i robię podobnie, tylko nie dodaję pieczarek ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. tofucznica - mega nazwa, jeszcze o takiej nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nominowałam cię do Liebster blog award, szczegóły tu: http://okurrrka.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy nie jadłam tofu, ale ten przepis bardzo mi się podoba :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń