Pierwszy przepis z serii akcji bezglutenowej. Po raz pierwszy w życiu zrobiłam sama gofry! Byłam zachwycona, bo wyszły idealnie. Myślałam, ze moja uboga gofrownica mnie zawiedzie, a jednak nie!
Składniki:
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- mniejsze 1/2 szklanki gazowanej wody
Sposób przygotowania:
Włączamy gofrownicę. Oddzielić żółtko od białka. Ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzaną gofrownicę dobrze natłuszczamy olejem i wlewamy ciasto. Czekamy ok. 10 minut, aż gofry będą gotowe. Odstawiamy do ostudzenia, aby dobrze odstały.
Smacznego!