piątek, 4 lipca 2014

Odchudzona fasolka po bretońsku

Od dziecka uwielbiałam fasolkę po bretońsku. Zawsze moja mama dodawała boczek i kiełbasę, a ja oczywiście odchudziłam wersję. Zamiast tłustego mięsa zastąpiłam piersią z kurczaka. Niby niewielkie zmiany, a smakuje wyśmienicie!


Składniki:
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 100 g piersi z kurczaka
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula 
  • przyprawy (pieprz, sól, słodka papryka, majeranek, czosnek mielony)
Sposób przygotowania:
Fasolę moczymy w wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy ją, wrzucamy do garnka w lekko osolonej wodzie i gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę i zostawiamy ok. 250 ml. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy, aby się zeszkliła. Pierś z kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kroimy w cienkie paski, a następnie podsmażamy lekko na patelni.  Pomidora myjemy i zalewamy wrzątkiem, następnie obieramy ze skórki, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy na patelnię. Czekamy, aby całkowicie zrobił się przecier mieszając co jakiś czas. Cebulę, pierś z kurczaka oraz pomidora wrzucamy do fasoli i gotujemy ok 15 minut. Na koniec przyprawiamy, polecam dodać więcej papryki, aby zupa miała ostrzejszy smak.

Smacznego!


wtorek, 1 lipca 2014

Produkty przyspieszające metabolizm

Jeśli ktoś przechodzi na dietę lub po prostu na zdrowy styl życia zapewne jest bardzo ciekawy jakie produkty przyśpieszają przemianę materii w organizmie. Właśnie one sprawiają nam kluczową rolę, dzięki nim tracimy zbędne kilogramy, a dodatkowo wzbogacamy się w witaminy, mikroelementy.i makroelementy.

Poniżej przedstawię najskuteczniejsze spalacze tłuszczu.

Jogurt naturalny


Dzięki swoim właściwością, które posiada m.in bakterie mlekowe przyspiesza proces trawienia, przedłuża sytość w żołądku oraz zaopatruje organizm w białko..

Papryczka chili


Jej ostry smak, który powoduje bardzo duże odczucie gorąca i palenia przyspiesza procesy trawienne jedzenia.

Płatki owsiane

Bogate w błonnik, sprawiają sytość przez bardzo długi czas, przyspieszają proces trawienny.

Jabłka


Zawarte w nich antyoksydanty zatrzymują powstawanie chorób, zawiera dużo błonnika oraz sprawiają odczucie sytości. Czym kwaśniejsze jabłko tym zawiera więcej witamin.

Zielona herbata

Ma właściwości hamują rozwój bakterii w układzie pokarmowym, pobudza również do wydzielina soków trawiennych. Obniża ciśnienie we krwi oraz poziom cholesterolu. 

Chude mięso

Zawiera dużo białka oraz niewielką ilość tłuszczu. Najlepszym mięsem jest filet z piersi z kurczaka oraz niewielka ilość wołowiny i cielęciny. 

Jajka


Spokojne mogę obalić mit, że jajka zawierają dużo cholesterolu. Jest to jedna wielka bzdura! Zawierają bardzo dużo ilość białka, które szybko się trawi i sprawia długą sytość. Zaleca się je spożywać na śniadanie, które nada nam dużo energii.

Woda


Kiedyś nawet napisałam o tym wpis. Wiadomo człowiek składa się z 70% wody, ale ciągle jej potrzebuje. Wypicie szklanki na czczo powoduje szybsze trawienie posiłków i spalanie tłuszczu. Zaleca się wypicie 2 litrów dziennie.

Opisałam tylko najważniejsze produkty po które najczęściej sięgamy. Wszystko jest zdrowe, ale z umiarem i odpowiednim przygotowaniem!

poniedziałek, 30 czerwca 2014

Pełnoziarnista pizza w wersji XS

Straszną miałam chęć na pizze, ale oczywiście w wersji fit, a na dodatek tylko dla siebie. Kilka dni temu skusiłam się na wykonanie pełnoziarnistej pizzy w wersji dla wegan. Spód był bardzo chrupiący i smaczny, a na dodatek bardzo syty. Wakacje się zaczęły, a ja mam nowe wyzwanie zero fast foodów, więcej warzyw, owoców  i białka. Mam nadzieję, że będę się tego trzymała nie tylko w wakacje.


Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 g drożdży
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki wody 
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta bazylii oregano
Sos:
  • 1 1/2 soku pomidorowego
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • zioła prowansalskie

Dodatki:
  • cebula
  • cukinia
  • brokuł
  • 1 duża pieczarka
  • ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu

Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, pieprz, bazylię, oregano. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozcieńczone mleko z wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkujemy na cienki, okrągły placek (ok. 05 mm).

Przygotowujemy sos na pizze. Na rozgrzaną patelnię wlewamy sok pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Sos polecam dodawać na ciasto bezpośrednio z patelni.

Dodatki na pizzę można dodać według własnych upodobań, ale ja wybrałam swoje ulubione, więc nie koniecznie możecie nimi się sugerować. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty i po ostudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarkę myjemy i również kroimy w cienkie plastry. Na tartce ścieramy ser (minimalna ilość). 

Ciasto wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu na ciasto nakładamy sos i dodatki oraz ser żółty. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni, aż rozpuści się ser. 

Smacznego!